Zoeken

Marokko wil drugsbaron Rachid "El Sardina" Gdari strtaffen

23 mei 2023 - 15:00 - Wereld

©

De Spaanse rechtbank zal maandag het Marokkaanse verzoek behandelen voor de uitlevering van Rachid Gdari, bekend als "El Sardina". De beruchte drugshandelaar is al jaren actief in Spanje en wordt door de Marokkaanse autoriteiten gezocht omdat hij de illegale binnenkomst van een Spanjaard in Marokko heeft vergemakkelijkt.

Rachid "El Sardina" Gdari wordt beschuldigd van drugshandel, vervalsing van documenten, vrijwillige doodslag, lidmaatschap van een criminele organisatie, bedreiging, ontvoering, illegaal wapenbezit, gewelddadige overval en een hele reeks andere strafbare feiten. Het Hof van Beroep in Tetouan verzoekt om zijn uitlevering om hem te berechten vanwege de beschuldiging van hulp bij de illegale binnenkomst van een Spanjaard in Marokko. Hem hangt hiervoor een gevangenisstraf van drie jaar boven het hoofd, meldt La Vanguardia.

Lees ook: Door Marokko gezochte "gevaarlijke" crimineel gearresteerd in Spanje

"El Sardina" werd voor het eerst gearresteerd in Barcelona, voor het stelen van een auto toen hij iets ouder was dan 20 jaar. Sindsdien staat hij door de politie geregistreerd voor meerdere misdrijven die in Madrid en Torremolinos (Malaga) zijn gepleegd. Met zijn medeplichtigen steelt hij drugs door zich voor te doen als politieagenten. Hij beschikt over geavanceerde en modernere middelen dan die van de veiligheidsdiensten.

Lees ook: Spanje levert door Marokko gezochte crimineel uit

In 2016 werd "El Sardina" gearresteerd en beschuldigd van het leiden van een criminele groep die actief is in Catalonië en Andalusië. De Spaanse rechtbank beval zijn voorlopige hechtenis. Op 29 november 2021 werd hij opnieuw gearresteerd door de Catalaanse politiedienst Mossos d’Esquadra in de gemeente L’Hospitalet de Llobregat (Barcelona). Afgelopen februari werd zijn broer, Mohamed Gdari, op klaarlichte dag doodgeschoten in de gemeente Badia del Vallès in Barcelona.

Bladna.nl