Zoeken

Spanje wil overeenkomst met Marokko herzien na stormloop Melilla

13 juli 2022 - 15:00 - Wereld

©

De Raad voor de Uitbanning van Raciale of Etnische Discriminatie (CEDRE), die onder het Spaanse ministerie van Gelijkheid valt, roept op tot een herziening van de immigratieovereenkomst met Marokko na de bestorming op 24 juni van het grenshek van Melilla door migranten uit sub-Sahara Afrika.

CEDRE "veroordeelt" het "extreme" geweld dat gebruikt werd om de migranten te onderdrukken en uit "verontwaardiging en verdriet" over de 23 dode migranten en tientallen gewonden, aldus EFE. Deze acties zijn "onaanvaardbaar in democratische landen als Spanje en de landen van de Europese Unie", zegt de organisatie, die eraan toevoegt dat "het gebruik van geweld altijd geleid moet worden door de beginselen van evenredigheid en eerbied voor de mensenrechten".

Lees ook: Marokko zet extra veiligheidstroepen in bij Sebta en Melilla

"Indien een land niet in staat is deze grondbeginselen te eerbiedigen, kan het geen deel uitmaken van een immigratiecontrole-overeenkomst met Spanje," benadrukt de CEDRE. Daarom roept de raad op tot een herziening van de migratie-overeenkomsten met Marokko "om ervoor te zorgen dat de specifieke clausules over eerbiediging en waarborging van de mensenrechten worden nageleefd". Deze herziening moet "noodzakelijkerwijs een verbintenis inhouden om geen buitensporig geweld te gebruiken," benadrukt de organisatie.

CEDRE verheugt zich over de opening van een onderzoek door het Spaanse Openbaar Ministerie en de Ombudsdienst en vraagt dat een "onafhankelijk, snel en streng onderzoek" wordt ingesteld om de incidenten op te helderen, de doden en gewonden te identificeren, de verantwoordelijken te vervolgen en de slachtoffers en hun families schadeloos te stellen voor de geleden schade. Volgens de Raad moet dit onderzoek worden uitgevoerd door de Marokkaanse autoriteiten, in samenwerking met Spanje en de Europese Unie.

Lees ook: Bestorming Melilla: Marokko bevestigt dood politieagent

De organisatie roept ook op tot een sterke "inzet" van de Marokkaanse en Spaanse autoriteiten voor legale, ordelijke en veilige migratie, in overeenstemming met het wereldwijde migratiepact dat in december 2018 op de conferentie van Marrakech is overeengekomen.

De ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie en Onderwijs en Beroepsopleiding, die lid zijn van de Raad, stellen het niet eens te zijn met deze voorstellen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team