Zoeken

Marokko werkt aan wet op Amazigh-namen

6 februari 2013 - 22:25 - Marokko

©

Socialistische Kamerleden gaan een wetsvoorstel indienen om misbruiken van ambtenaren te bestrijden bij de inschrijving van Amazigh-voornamen. De [USFP->mot227 vraagt een wijziging van artikelen 20 en 21 van de wet nummer 37-99 betreffende de burgerlijke staat.

In artikel 21 zou het volgende worden toegevoegd: "De officier van de burgerlijke stand mag de naam gekozen door de persoon die de geboorte-aangifte doet voor de inschrijving in het register van de burgerlijke stand niet weigeren, zolang de naam niet in tegenspraak staat met de eerste paragraaf van het artikel".

In de eerste paragraaf staat dat "de gekozen naam een Marokkaanse aard moet hebben, geen achternaam mag zijn, noch een naam die bestaat uit meer dan twee namen, een naam van een stad, dorp of stam. Het mag niet in strijd staan met de openbare orde of goede zeden".

In artikel 20 over de familienaam wordt de tweede paragraaf geschrapt, volgens dewelke een attest nodig is om de naam van een Sharif in te schrijven bij de burgerlijke stand.

Sinds het aan de macht komen van de PJD-islampartij, heeft het Amazigh-netwerk voor burgerschap Azetta-Amazigh kennis gekregen van twaalf weigering van amazigh-voornamen in Marokko en in het buitenland.

In september had minister van Binnenlandse Zaken Mohand Laenser, een verbod op Amazigh namen ontkend. Volgens hem zijn de voornamen die in Marokkaanse consulaten in Europa werden geweigerd, uitzonderingen.

Een bron van de burgerlijke stand gecontacteerd door onze Franse versie Bladi.net, meent echter dat ambtenaren van de burgerlijke stand bij aangifte van geboortes, systematisch moeten kijken naar "Al Kachaf", een database van namen goedgekeurd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ondanks de vele gevallen, ontkent het ministerie van Binnenlandse Zaken al jaren het bestaan ​​van een lijst van verboden namen. De subtiliteit is er daar het officieel om een "lijst van toegestane namen" gaat. Deze werd in 1996 opgesteld door Driss Basri, en geannuleerd door Dahir in 2002.

Op de website van het ministerie gewijd aan consulaten en ambassades, wordt de "Lijst van namen goedgekeurd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken" ook vermeld in de procedure voor geboorteaangiften.

• Bekijk de toegestane meisjesnamen in Marokko
• Bekijk de toegestane jongensnamen in Marokko

Lijst van toegestane voornamen in Marokko

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team