Zoeken

Amazigh-voornaam "Ziri" geweigerd in Agadir

16 december 2012 - 12:18 - Marokko

©

De burgerlijke stand in Tarrast te Inezgane, nabij Agadir, heeft onlangs de Berberse voornaam "Ziri" geweigerd, omdat deze niet op de namenlijst van het ministerie van Binnenlandse Zaken staat.

De ambtenaar stelde zelfs voor aan Hafid Bouyaâcoubi, vader van de kleine Ziri, om de voornaam van zijn zoon te veranderen in Badr.

Op de burgerlijke stand zegt men nooit bericht te hebben gekregen van het ministerie van Binnenlandse zaken, over het toelaten van Amazigh-voornamen. Echter had Mohand Laenser, minister van Binnenlandse zaken, in september een verbod op Amazigh-voornamen ontkend en verklaard zijn diensten hiervan te hebben verwittigd.

In een gezamenlijke verklaring oordelen het Amazigh Observatorium van Rechten en Vrijheden en de NGO Tamaynut, dat de aangehaalde redenen "in alle opzichten racistisch zijn".

Volgens de twee NGO’s, verbieden of accepteren ambtenaren voornamen volgens hun humeur. Dit staat dan ook in strijd met de nieuwe Grondwet, dat het Amazigh als officiële taal heeft verankerd .

In de eerste zes maanden van 2012, zegt het Amazigh netwerk voor burgerschap zes klachten te hebben ontvangen over verboden voornamen. Het gaat voornamelijk om Marokkanen in het buitenland. In september dit jaar waren de voornamen "Mazilia" en "Sifax" geweigerd in consulaten van Marokko in België en Spanje.

 Bekijk de toegestane meisjesnamen in Marokko
 Bekijk de toegestane jongensnamen in Marokko

Moet de lijst van toegestane voornamen in Marokko afgeschaft worden?

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team