Zoeken

Marokko verslaat Nederland in race om Spaanse meloen

10 december 2023 - 23:30 - Economie

©

Marokkaanse meloenen zijn een hit in Spanje. Het land heeft een nieuw record gevestigd, waarmee het de belangrijkste leverancier van meloenen aan Spanje is geworden, voor Nederland.

Gedurende de eerste negen maanden van 2023 hebben Marokkaanse exporteurs hun vorige records gebroken door 13.800 ton meloenen naar Spanje te verzenden, wat een exportopbrengst van 10 miljoen dollar genereerde, meldt East Fruit. Alleen al in juli werd 8000 ton Marokkaanse meloenen geleverd aan de Spaanse markten – meer dan de helft van het totale volume dat in 2023 werd geleverd. Met dit recordaantal geleverde meloenen is het aandeel van Marokko in de Spaanse import gestegen van 6-8% naar 18%. Hierdoor is Marokko opgeklommen naar de derde plaats als leverancier van meloenen aan Spanje, voor Nederland. Men verwacht dat Marokko deze positie tot het einde van het jaar zal behouden.

Lees ook: Groenten: Duitsland verlaat Spanje ten voordele van Marokko

Op wereldniveau zijn Marokkaanse producenten actief bezig met het verkopen van meloenen op buitenlandse markten. Ze staan momenteel op de 12e plaats onder wereldwijde exporteurs. Dit jaar hebben ze bijna 57.000 ton meloenen naar 40 landen geëxporteerd, waarvan het grootste deel naar Frankrijk ging. Deze export heeft Marokko meer dan 61 miljoen dollar opgeleverd.

Lees ook: Marokko: fruit- en groenteprijzen bereiken recordhoogte

De droogte die Spanje trof tijdens het seizoen 2017-2018 leidde tot een watertekort en lage opbrengsten van lokale producten. Dit zorgde ervoor dat het land zijn import moest verhogen. De situatie verbeterde in 2022, waarbij Spanje de tweede plaats innam onder de meloenexporteurs, net achter Guatemala. Deze trend heeft zich niet voortgezet. In de eerste negen maanden van dit jaar importeerde Spanje 78.000 ton meloenen in Spanje, een absoluut record in vergelijking met dezelfde periodes in voorgaande jaren. Met deze import staat Spanje wereldwijd op de zevende plaats. Twee derde van het totale volume komt uit Brazilië.

Bladna.nl