Zoeken

Marokko-Spanje: tot 10.000 euro voor overtocht op jetski

21 september 2022 - 14:00 - Marokko

©

Bijna 300 migranten zijn op jetski’s de zeestraat overgestoken om vanuit Marokko illegaal naar Spanje te emigreren. Het is een snelle, dure en effectieve manier om de Spaanse kust te bereiken. Dit gebied staat echter onder strenge Marokkaanse controle.

Deze zomer nam het verschijnsel toe en baarde de Guardia Civil grote zorgen. Jetski’s met migranten kwamen massaal van de Marokkaanse kust naar de kusten van Andalusië en Sebta. Op 6 september hadden 288 mensen op 147 jetski’s Spanje weten te bereiken, aldus het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het aantal is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, toen 124 migranten op jetski’s aankwamen, maar nadert het aantal van 142 dat in 2020 aankwam, aldus Publico.

Lees ook: Marokkaan op nippertje uit zee gered in Sebta (video)

Op 15 september was het aantal migranten dat aankwam op het schiereiland en de Balearen met 27,8% gedaald ten opzichte van 2021, toen bijna 17.400 migranten aankwamen. Dit is ver verwijderd van de bijna 55.000 migranten die in 2018 werden geregistreerd. Uit de gegevens blijkt dat Marokko met financiële steun van Spanje en de Europese Unie, maatregelen heeft genomen om de veiligheid aan zijn noordkust te verhogen. Sinds 2019 wordt de Straat van Gibraltar aan Marokkaanse zijde strenger gecontroleerd, waardoor de instroom van migranten is afgenomen.

"Mensenhandelaars vinden steeds meer nieuwe systemen uit, en jetski’s zijn zeer winstgevend en zeer succesvol," zei Pedro Carmona, woordvoerder van de Vereniging van de Guardia Civil (AUGC). In augustus waarschuwde hij voor deze situatie en vroeg hij het ministerie van Binnenlandse Zaken om meer middelen om het verschijnsel te bestrijden. Per jetski duurt de overtocht 15 tot 20 minuten en kost ongeveer 6000 euro. Volgens andere politiebronnen kan dit bedrag oplopen tot 10.000 euro.

Lees ook: Guardia Civil bezorgd over massale stroom migranten op jetski’s

Jetski’s zijn zeer snel en daarom moeilijk te stoppen voor politieagenten. "De jetski’s reizen meestal in groepen met twee of drie migranten aan boord. De radar registreert ze als één boot en dan verspreiden ze zich. Een patrouilleboot kan ze onmogelijk allemaal tegelijk onderscheppen," vervolgde Carmona. Woensdag hebben agenten van de maritieme dienst van de Guardia Civil in Sebta twee Marokkaanse migranten uit zee gered die door een jetski waren achtergelaten. Vrijdag werd ook een minderjarige Marokkaan uit zee gered nadat hij was achtergelaten door een jetski.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team