Zoeken

Spanje geeft toe Marokkanen "op te sluiten" in containers

26 april 2023 - 20:00 - Wereld

©

Jon Iñarritu García, Kamerlid voor EH Bildu, een linkse politieke coalitie in Baskenland, stelde in maart vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken over de slechte behandeling van Marokkaanse migranten die aan de Tarajal-grens wachten op hun repatriëring naar Marokko. Hier is het antwoord van de Spaanse regering.

In een brief deelde Iñarritu de regering van Pedro Sanchez mee dat de Guardia Civil alle Marokkaanse migranten die gearresteerd werden terwijl ze Sebta illegaal probeerden binnen te komen "urenlang in een container zou opsluiten". "Blijkbaar aanvaarden de Marokkaanse autoriteiten hun onderdanen enkel op bepaalde momenten van de dag, daarom kiest de Guardia Civil ervoor om de migranten op te sluiten," verklaarde Iñarritu in zijn nota.

Lees ook: Marokkaanse agent liet migranten grens Melilla over

Naar aanleiding van deze brief stuurde het parlementslid een reeks schriftelijke vragen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken om na te gaan of de informatie geverifieerd is, sinds wanneer deze praktijk is begonnen en hoeveel Marokkaanse migranten al in containers werden opgesloten. Iñarritu vroeg ook of het bestaande protocol inzake de terugkeer van migranten wordt nageleefd en of de regering van plan is een onderzoek in te stellen.

In haar antwoord dertig dagen later, erkent het paleis van Moncloa de juistheid van de informatie en verklaart dat de "faciliteit" en niet de "container" de migranten in staat stelde om "beschermd te zijn tegen de weersomstandigheden". Het werd "in de tweede helft van 2021" in gebruik genomen, heeft een capaciteit van "achtentwintig kubieke meter" en heeft "licht", evenals "verschillende toiletten", aldus de uitvoerende macht.

Lees ook: Marokko: 4500 migranten keren vrijwillig terug naar hun land

De Marokkaanse migranten die er verblijven krijgen "water, voedsel, droge kleren en worden indien nodig onderzocht door het Rode Kruis. Bovendien voeren we, als de omstandigheden het vereisen, medische evacuaties uit", voegt Binnenlandse Zaken eraan toe. Wat het terugkeer-protocol betreft, verwelkomt de regering "de actieve en openhartige medewerking van Marokko, dat onmiddellijk in kennis wordt gesteld" om zijn agenten te vragen om zich "naar de locatie te begeven om de migranten terug te halen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team