Zoeken

Marokko: vrouwen nog steeds "gevangen" ondanks vooruitgang

28 augustus 2023 - 21:00 - Marokko

©

Marokko werkt, net als andere landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, aan het opheffen van beperkingen rond de bewegingsvrijheid van vrouwen. Ondanks vooruitgang blijven bepaalde discriminerende praktijken echter bestaan. Dit blijkt uit een recent rapport van Human Rights Watch.

Het 119-pagina tellende rapport, genaamd "Trapped : How Male Guardianship Policies Restrict Women’s Travel and Mobility in the Middle East and North Africa", analyseert twintig landen in de regio. Het rapport belicht de vereisten waaraan vrouwen moeten voldoen om van hun mannelijke voogd toestemming te krijgen voor verplaatsing binnen hun land, het verkrijgen van een paspoort, of reizen naar het buitenland. Daarnaast onderzocht Human Rights Watch of vrouwen evenveel recht hebben als mannen om met hun kinderen naar het buitenland te reizen. Voorstanders van deze voogdijregelingen in de regio verdedigen deze regels met het argument dat ze bedoeld zijn om vrouwen te beschermen.

Lees ook: Wetsartikel 490 "zwaard van Damocles" boven hoofd Marokkaanse vrouwen

Hoewel landen zoals Algerije, Marokko en Tunesië bepalingen hebben geschrapt die vrouwen verplichtten hun echtgenoten te gehoorzamen - wat vroeger leidde tot reisbeperkingen - merkt de organisatie op dat 15 landen in de regio, waaronder Saoedi-Arabië, Iran en Jemen, nog steeds wetten hebben die vrouwen verplichten hun man te "gehoorzamen", bij hem te wonen, of zijn toestemming te vragen om het gezinshuis te verlaten, te werken, of te reizen. Vrouwen kunnen door rechtbanken worden opgedragen terug te keren naar hun gezinshuis of hun recht op alimentatie te verliezen.

Lees ook: Marokko: gescheiden vrouwen eisen opheffing van de voogdij van de vader

Ondanks dat het Marokkaanse Familierecht in 2004 de verplichting voor vrouwen om hun echtgenoten te gehoorzamen heeft afgeschaft en bepaalt dat echtgenoot en echtgenote gezamenlijk huishoudelijke zaken moeten regelen, zijn er nog steeds discriminerende bepalingen tegen vrouwen. Opvallend is dat, hoewel er geen wet is die het verbiedt, ongetrouwde Marokkaanse vrouwen bijvoorbeeld nog steeds niet in hotels in het land mogen verblijven. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in reactie op deze discriminerende situatie, herhaaldelijk verklaard dat het nooit dergelijke instructies aan hotels heeft gegeven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team