Zoeken

Marokkaanse nationaliteit voor buitenlanders getrouwd met Marokkaanse vrouwen?

10 september 2023 - 09:00 - Marokko

©

Minister Abdellatif Ouahbi van Justitie heeft laten weten dat er een wetsvoorstel is ingediend bij de regering om buitenlanders die getrouwd zijn met Marokkaanse vrouwen de Marokkaanse nationaliteit toe te kennen.

In antwoord op een schriftelijke vraag over dit onderwerp, gesteld door Driss Sentissi, de leider van de parlementaire groep van de MP-partij en waarvan Hespress een kopie heeft, gaf Abdellatif Ouahbi aan dat zijn afdeling wetsvoorstel nr. 019.13 heeft ingediend. Dit wetsvoorstel beoogt artikel 10 van de Marokkaanse nationaliteitswet te wijzigen om buitenlanders die getrouwd zijn met een Marokkaanse vrouw de mogelijkheid te geven om de Marokkaanse nationaliteit te verkrijgen.

Lees ook: Marokkaanse nationaliteit voor kinderen van Marokkaanse Joden dichterbij

Dit wetsvoorstel vormt een belangrijke stap in de richting van gendergelijkheid en de bevordering van de rechtsstaat, en beoogt de Marokkaanse wetgeving in lijn te brengen met internationale normen op het gebied van nationaliteitsverwerving, aldus Ouahbi, eraan toevoegend dat het voorstel nog steeds wordt onderzocht en nog niet is goedgekeurd door de regering.

Lees ook: Tamazight spreken voorwaarde voor Marokkaanse nationaliteit

Het onderwerp is niet nieuw. In 2018 had de regeringsmeerderheid, bestaande uit de PJD, de UC, de MP, de USFP en de PPS, een wijziging voorgesteld van artikel 10 van de Marokkaanse nationaliteitswet, die zij als discriminerend beschouwden. Dit artikel geeft een buitenlandse vrouw die getrouwd is met een Marokkaan het recht de Marokkaanse nationaliteit te verkrijgen, wat niet mogelijk is voor buitenlandse mannen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team