Zoeken

Nieuwe handreiking van Koning Mohammed VI aan Algerije

30 juli 2023 - 18:00 - Marokko

©

Tijdens zijn toespraak aan de natie ter gelegenheid van de 24e verjaardag van het Troonfeest, heeft Koning Mohammed VI Algerije opnieuw opgeroepen om de betrekkingen te normaliseren. Algiers had in augustus 2021 de banden met het koninkrijk verbroken. De monarch riep op tot een "terugkeer naar de normale situatie" met de oosterbuur.

"We bidden tot de Allerhoogste voor een terugkeer naar de normale situatie en de heropening van de grenzen tussen onze twee buurlanden en onze twee broedervolken", aldus Koning Mohammed VI tijdens de traditionele toespraak ter gelegenheid van de verjaardag van zijn troonsbestijging.

Lees ook: Koning Mohammed VI stelt Algerijnse broeders "gerust" in toespraak (video)

De sluiting van de grenzen tussen de twee landen dateert van 1994. Destijds had Rabat Algiers beschuldigd van medeplichtigheid aan een aanslag in Marrakech en besloten om een visum op te leggen aan Algerijnse onderdanen. Als reactie op deze beschuldigingen had het Algerijnse regime de grens gesloten, waardoor de export van Marokkaanse producten naar Algerije werd geblokkeerd. De betrekkingen tussen de twee landen zijn sindsdien gespannen. In augustus 2021 besloot Algerije unilateraal zijn diplomatieke betrekkingen met Marokko te verbreken, waarbij het Rabat beschuldigde van "vijandige daden". De kwestie van de Sahara en de allianties van Marokko met Israël en de Verenigde Arabische Emiraten blijven twistpunten tussen de twee buurlanden.

Lees ook: Algerijnse presidentskandidaat: "Als ik word verkozen, zal ik Koning Mohammed VI bellen

Koning Mohammed VI hoopt op een opwarming van de betrekkingen tussen Rabat en Algiers. Tijdens zijn toespraak probeerde de monarch nogmaals de Algerijnse autoriteiten te verzekeren van zijn goede bedoelingen. "Wij verzekeren onze broeders in Algerije, hun leiders en hun volk dat zij nooit iets kwaadwillig te vrezen zullen hebben van Marokko", aldus de monarch. "Wij bevestigen ook opnieuw de waarde die wij hechten aan de banden van genegenheid en vriendschap, aan de uitwisseling en interactie tussen onze twee volken".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team