Zoeken

In Marokko veroordeelde Zwitser riskeert nationaliteit te verliezen

22 juli 2021 - 18:20 - Marokko

©

De Zwitserse autoriteiten hebben een verzoek tot uitlevering van een Zwitser die in Marokko is veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord op twee Scandinavische vrouwen in de regio Imlil afgewezen. De veroordeelde Nicholas P. die zijn straf liever uit wil zitten in zijn thuisland, zou volgens de autoriteiten van het Alpenland "een bedreiging vormen voor de binnenlandse veiligheid van Zwitserland" vanwege "zijn contacten met jihadisten".

In 2018 werd Nicolas P. in eerste instantie veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar voor zijn aandeel in de Imlil-moorden. Nadat hij in 2019 in hoger beroep was gegaan tegen dit vonnis werd zijn straf terug gebracht tot 5 jaar. Hij is veroordeeld voor het onderhouden van contacten met leden van Daesh en ook zou hij plannen hebben gehad om af te reizen naar Syrië om zich daar bij de terroristische organisatie aan te sluiten, meldt het dagblad Le Temps.

Lees ook: Moord toeristen Imlil: straf Zwitser gehalveerd

Hij diende een aanvraag tot uitlevering aan Zwitserland in omdat hij meent dat er afspraken zouden bestaan tussen Zwitserland en Marokko die dit mogelijk zouden moeten maken. Het Zwitserse Staatssecretariaat voor Migratie (SEM) besloot echter tot verbazing van de advocaat en de echtgenote van P., om zijn verzoek af te wijzen. Het SEM is ook een procedure gestart om de veroordeelde zijn Zwitserse nationaliteit af te nemen. Zijn advocaat had beide besluiten niet aan zien komen aangezien Nicholas P. informatie over gevaarlijke jihadisten had doorgegeven aan de Zwitserse inlichtingendienst SRC.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team