Zoeken

Marokko: vastgoedactiviteit op laag pitje

27 april 2022 - 16:20 - Economie

©

In Marokko zal de vastgoedactiviteit op een laag pitje staan na de viering van Eid ul-Fitr. De Nationale Federatie van Vastgoedontwikkelaars (FNPI) verwacht een daling van de transacties.

"Door de chaotische prijsstijging van bijna alle bouwmaterialen, die het inflatiepercentage ruimschoots overtreft, bevinden projectontwikkelaars zich in een ongekende situatie die een ernstige bedreiging vormt voor toekomstige kopers. Ook het behoud van enkele honderdduizenden arbeidsplaatsen en het evenwicht van de gehele beroepsgroep wordt ernstig bedreigd", benadrukt de FNPI in een persbericht. Er wordt een vertraging van meer dan 50% in de activiteit van de sector voorspeld na de feestdagen van de Ramadan.

Lees ook: Prijsstijgingen belasten Marokkaanse vastgoedsector

De federatie heeft een aantal maatregelen genomen om het hoofd te bieden aan deze situatie. Zij is van plan op juridisch en institutioneel niveau een met documenten gestaafde klacht in te dienen bij de Raad voor de mededinging. Daarnaast wil zij een ontmoeting hebben met de bevoegde minister. De federatie is tevens van plan een onderzoeksaanvraag in te dienen bij de Economische, Sociale en Milieuraad (CESE) en de Hoge Planningscommissie (HCP).

De FNPI stelde ook een "dimensie van administratieve bijstand en bijstand aan kopers" aan de orde. In die zin pleitte zij, gezien de aanbodmoeilijkheden en de prijsstijging, voor een verlenging met twee jaar van de contracten voor sociale huisvesting. Tevens werd gevraagd de belasting op onbebouwde grond niet langer toe te passen, de termijn voor de afgifte van bouwvergunningen met een jaar te verlengen en de registratierechten en de belasting op grondreclame met 50% te verlagen voor klanten en kopers, gezien de koopkracht van Marokkanen de afgelopen jaren aanzienlijk is verzwakt.

Lees ook: Marokko: algemene daling vastgoedprijzen in 2021

Daarnaast heeft de FNPI een begin gemaakt met de oprichting van een inkoopcentrale die het mogelijk moet maken het aanbod van de partijen in de sector vastgoedbouw te bundelen, onder volledig geoptimaliseerde en transparante inkoop- en afrekeningsvoorwaarden, zowel bij Marokkaanse leveranciers als bij rechtstreekse invoer uit het buitenland, zodat het beroep wordt beschermd tegen kartels en speculanten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team