Zoeken

Marokko-vakantie van Frans koppel verpest door drone

19 juni 2023 - 16:00 - Marokko

©

Na een vakantie van een week in Marokko met zijn gezin, werd de 42-jarige Julien uit Nice eind mei gearresteerd op het vliegveld van Ouarzazate, omdat hij gebruik had gemaakt van zijn drone in het koninkrijk.

Julien bracht samen met zijn vrouw Émilie (38) en hun 4-jarige zoon een onvergetelijke vakantie van een week door in de Marokkaanse stad. "We hebben er alleen maar lieve mensen ontmoet", zegt het koppel uit Nice. Maar op 29 april, de dag van hun vertrek, werd Julien gearresteerd op de luchthaven van Ouarzazate. In zijn bagage werd namelijk een drone gevonden, een toestel dat verboden is in Marokko. Tijdens de reis gebruikte Julien de drone om een paar foto’s te maken van het prachtige landschap, maar hun Marokkaanse gids wees erop dat drones verboden zijn in het koninkrijk.

Lees ook: Franse toeristen in Marokko vastgehouden door drones

Op de luchthaven voor de terugvlucht naar Marseille onderging de familie een röntgenscan toe de drone ontdekt werd door controleurs. "Zodra ik aan de andere kant stond riepen ze opgewonden uit: ’Drone, drone, drone!’ Ze doorzochten alles. Ze namen mijn paspoort in beslag. Ik werd om 17.15 uur gearresteerd", vertelt Julien aan Nice Matin. Hij voegt eraan toe dat hij probeerde om uitleg te geven en de beelden te laten zien die de drone had gemaakt. Maar het mocht niet baten. Hij werd meegenomen naar het politiebureau.

De agenten lieten hem zonder de aanwezigheid van en tolk een tiental processen-verbaal ondertekenen. Julien, advocaat in Monaco, en zijn vrouw, advocaat in Nice, vinden dat hun rechten niet werden gerespecteerd. Het echtpaar hekelt de situatie die voor hen "gelijk staat aan een inhechtenisneming". Julien werd vervolgens naar het politiebureau van Ouarzazate gebracht. "Ik werd naar een kantoor gebracht en weer naar een ander. Ze probeerden mijn vingerafdrukken te nemen, maar dat lukte niet. Dus namen ze een foto van me met een lei, net als in een film. Ik voelde me als een crimineel op de vlucht", legt hij uit.

Lees ook: Voorwaarden voor invoer van drones in Marokko

Een "barmhartige Samaritaan" wist hen uiteindelijk te bevrijden. Julien veroordeelt de houding van de Marokkaanse agenten "die duidelijk overijverig waren". Het koppel wil hun verhaal vertellen "zodat het anderen niet overkomt". "Onze fout was dat we geen navraag hebben gedaan voordat we vertrokken", geeft Julien toe. De officiële website van France Diplomatie waarschuwt alle reizigers dat "de ontdekking van een drone in bagage de eigenaar blootstelt aan een boete en de inbeslagname van het apparaat door de douane. Ongeoorloofd gebruik van een drone in Marokko kan leiden tot vervolging".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team