Zoeken

Marokko’s succesvolle jacht op binationals

17 november 2023 - 16:00 - Sport

©

De Marokkaanse voetbalbond heeft in de afgelopen maanden succesvol meerdere binationale spelers, voornamelijk uit Frankrijk en Spanje, weten te werven. Deze prestatie is het resultaat van een strategie die al enkele jaren zorgvuldig wordt uitgevoerd.

Een recente aanwinst voor het Marokkaans elftal is Sofiane Diop, de aanvaller van Nice. Vóór hem koos Amine Adli, aanvaller van het Franse Espoirs-team, ook voor Marokko. In de U23-categorie heeft Marokko spelers als de U19-aanvoerder van Spanje Ilias Akhomach (Villarreal), en Ilyes Housni (PSG) weten te overtuigen. Lamine Yamal, de 16-jarige aanvaller van Barcelona, is tot nu toe de enige speler die de Marokkaanse voetbalbond niet heeft kunnen binnenhalen, hij koos voor Spanje.

Lees ook: Spanje ziet voetbaltalenten naar Marokko vertrekken

De succesvolle deelname van de Atlas Leeuwen aan het WK 2022 in Qatar heeft veel jonge spelers geïnspireerd. Ze zien hun keuze om voor Marokko uit te komen als een kans om deel te nemen aan een wereldkampioenschap. Een andere troef van Marokko zijn de uitstekende faciliteiten. Koning Mohammed VI heeft aanzienlijke middelen beschikbaar gesteld voor de bouw van een modern technisch centrum, het Maamora-centrum, dat optimale trainingsomstandigheden biedt, schrijft Foot Mercato.

Voormalig bondscoach Vahid Halilhodzic prees het technische centrum van Marokko als "verreweg het beste ter wereld". Ook Sadio Mané, die enkele dagen in het centrum trainde, was onder de indruk: "Ik was aangenaam en buitengewoon verrast door wat ik daar zag. Ik heb in veel grote clubs gezeten, maar dit had ik nog nooit gezien."

Lees ook: Marokko wil minder spelers uit buitenland in nationaal elftal

Marokko neemt steeds vaker binationale spelers op in de lagere categorieën voordat ze naar het A-team doorstromen. Spelers als Amir Richardson, Ismael Saibari en Oussama El Azzouzi hebben zich zo bij het Marokkaanse team gevoegd, dat dit jaar de U23 Afrika Cup won. In de komende maanden zouden meer spelers zich bij het Marokkaans elftal kunnen voegen, zoals Brahim Diaz (Real Madrid) en Mohamed-Ali Cho (Real Sociedad).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team