Zoeken

Arabische landen steunen Marokko op WK-2022

2 december 2022 - 21:00 - Sport

©

Het Marokkaans elftal heeft donderdag de derde en laatste wedstrijd van Groep F op het WK Qatar 2022 met 2-1 gewonnen van Canada, dat al was uitgeschakeld. De overwinning werd gevierd door alle Arabische fans en de Marokkaanse fans in het bijzonder, want Marokko is het laatste Arabische land in de competitie.

Van de vier teams (gastland Qatar, Marokko, Saoedi-Arabië en Tunesië) die de Arabische wereld vertegenwoordigden, zijn alleen de Atlas Leeuwen nog in het WK. Donderdag versloegen ze de Canadezen om door te gaan naar de ronde van 16, tot grote vreugde van de Arabische fans die de wedstrijd in groten getale volgden in het Al-Thumama Stadion in Doha, in fanzones of in Marokkaanse cafés. Iets wat ook in 1986 gebeurde.

Lees ook: Marokko verslaat Canada en gaat door naar 8e finale

"Dit team kan het einde halen in dit WK," zegt een jonge vrouw gehuld in een Marokkaanse vlag vol overtuiging, terwijl ze uit het raam van een overvolle auto in Rabat leunt. "We zitten in het Aziatische deel (van de Arabische regio) en we zitten in het Afrikaanse deel. Maar we spreken dezelfde taal," vertelde Saeed Al Maskari, een Omani die is teruggekeerd uit Doha, aan persagentschap Reuters. Hij beloofde Marokko voortaan te steunen.

De Saoediërs waren ook blij met de vooruitgang van de Atlas Leeuwen. "Om eerlijk te zijn hebben wij als Saoediërs woensdag verloren, maar we hebben die nederlaag goedgemaakt met de overwinning van Marokko", zegt Talal Ahmed Obeid in de fanzone in Casablanca.

Lees ook: Marokko speelt 8ᵉ finale tegen Spanje op WK

Mohamed Tahiri, een advocaat die ondanks het regenachtige weer feest vierde in Rabat temidden van een vlaggenzwaaiende en toeterende menigte, verheugde zich: "Dit is een dag om te vieren, niet alleen voor ons Marokkanen, maar voor alle Arabieren en voor alle Imazighen in Noord-Afrika."

Bladna.nl