Zoeken

Marokko wil controle luchtruim Sahara van Spanje overnemen

25 oktober 2022 - 23:00 - Marokko

©

Marokko is van plan Spanje te vragen het luchtruim boven de Sahara te controleren. Het voorstel moet op de volgende top met Spanje worden besproken. Het is gepland voor november, maar kan worden uitgesteld.

Het luchtruim boven de Sahara staat onder controle van de Spaanse en Mauritaanse autoriteiten. Zij staan het overvliegen toe van zowel commerciële vliegtuigen die naar Zuid-Amerika en Europa vliegen als van Marokkaanse militaire vliegtuigen die er opereren. Daarom wil Marokko de controle over dit luchtruim overnemen, vertellen politieke bronnen aan Ok Diario.

Lees ook: Marokko wil luchtruim boven Sahara controleren

De Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) bepaalt dat alle vliegtuigen, zowel commerciële als militaire, die in de zone vliegen, zich moeten melden bij het luchtverkeersleidingscentrum op de luchthaven van Gando. De Spaanse luchtmacht opereert hier ook. Luchtverkeersleiders melden dat Marokkaanse militaire en gevechtsvliegtuigen vaak over deze zone vliegen zonder dit te melden.

In de regel stelt Marokko de Canarische Eilanden in kennis van de aanwezigheid van zijn vliegtuigen in het luchtruim boven de Sahara om redenen van organisatie en veiligheid van het luchtverkeer. Of de diplomatieke betrekkingen tussen Spanje en Marokko goed of slecht zijn, deze samenwerking blijft onveranderd. Slechts in mei 2021, na de massale toestroom van migranten in Sebta, stopten Marokkaanse militaire vluchten even met het doorgeven van informatie over hun activiteiten in het luchtruim van de Sahara, leggen bronnen van de luchtverkeersleiding van de Canarische Eilanden uit.

Lees ook: Spanje vreest dat Marokko "de boel belazert"

Marokko wil nu dat Spanje, meer bepaald Enaire, deze luchtcontrole overdraagt aan de Nationale Luchthavenautoriteit (ONDA). Koning Mohammed VI zal dit voorstel doen aan Pedro Sanchez tijdens een topontmoeting in november, aldus de bronnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team