Zoeken

Marokko "wil Spaanse textielsector schaden"

27 april 2023 - 11:00 - Economie

©

Marokko wil de exportvoorwaarden versoepelen om textielproducten uit Azië aan Europa te kunnen verkopen, zonder de betaling van douanerechten. Maar de maatregel kan de textielsector in de Europese Unie, en in het bijzonder in Spanje, een zware slag toebrengen.

Volgens een pan-Euro-mediterrane overeenkomst kan Marokko momenteel geen textielproducten vrij van rechten naar Europa uitvoeren, tenzij het een origineel product betreft of ten minste twee bewerkingen heeft ondergaan. Marokko bestudeert de mogelijkheid om één enkele bewerking uit te voeren om het product van oorsprong te valideren. "Dit zou leiden tot de mogelijke binnenkomst van producten uit derde landen zonder douanerechten. Producten van Aziatische oorsprong zouden bijvoorbeeld een nieuwe toegangsweg vinden en heel gemakkelijk zonder kosten kunnen worden ingevoerd", verklaarde José Serna, voorzitter van de Spaanse Intertextielraad, aan El Economista.

Lees ook: Marokkaanse kledingexport naar Europese Unie sterk gestegen

Turkije heeft van zijn kant een nieuwe antidumping-onderzoeksprocedure ingeleid die gevolgen heeft voor de uitvoer van textielproducten uit Europa, waaronder veel Spaanse producten. "Ze willen dat aangetoond kan worden dat de producten niet uit Azië (China, Maleisië, Zuid-Korea en Thailand) afkomstig zijn", vervolgt Serna. Dit proces belemmert volgens hem het vrije verkeer van goederen, omdat de Turkse autoriteiten geen geloof hechten aan de traditionele certificaten van oorsprong en meer bewijzen van oorsprong eisen.

Lees ook: Marokko is grootste exporteur van textiel naar Europa

Volgens Ángel Asensio, voorzitter van de Spaanse modeconfederatie, "tonen deze belemmeringen onder meer de invloed van de politiek aan op de ontwikkeling van de handel". Volgens hem zijn "handels- en douaneregels ook een bron van wrijving in de handel, met ondoorzichtige maatregelen die kunnen leiden tot een stijging van de invoerprijzen voor Europese producten, een verlies van marktaandeel en concurrentievermogen, doordat ze hoger zijn dan op de lokale markt".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team