Zoeken

Marokko: Spaanse graven door autoriteiten vernield in Bouarfa

15 juni 2023 - 21:00 - Marokko

©

De Spaanse vereniging Foro por la Memoria heeft de "vernieling" van de begraafplaats van Bouarfa door de Marokkaanse autoriteiten veroordeeld en de Spaanse regering opgeroepen om de stoffelijke resten te beschermen of te repatriëren. In de rustplaats liggen Spaanse Republikeinse gevangenen begraven.

De vereniging werd op de hoogte gebracht door lokale bewoners van de schade aan de graven door herstelwerken aan de omheining van de begraafplaats, vertelt Óscar de Marco, een van de verantwoordelijken, aan EFE. De NGO hekelt de "vernietiging" van de graven door de Marokkaanse autoriteiten in een bericht op haar Twitter-account en vraagt de staatssecretaris van het Democratische Geheugen "een formele klacht in te dienen en om hun bescherming te vragen".

Lees ook: Spanje verplaatst stoffelijke overschotten van begraafplaats rots Al Hoceima

"We willen dat u Marokko vraagt wat er aan de hand is. Begraafplaatsen zijn plaatsen van herinnering", legt De Marco uit. Hij wil dat de overblijfselen naar Spanje worden gerepatrieerd indien hun bescherming niet kan worden gegarandeerd. Volgens een rapport van het Spaanse consulaat daterend uit december 1940, liggen op deze begraafplaats "ongeveer 4000" Spaanse republikeinen begraven. Ze werkten "onder onmenselijke omstandigheden" op de bouwplaats van de spoorlijn tussen de Middellandse Zee en de Niger, in het bijzonder het traject van Bouarfa in Marokko naar Colomb-Béchar (nu Béchar) in Algerije.

Lees ook: Casablanca: christelijke begraafplaats vernield

Het aantal gevangenen wordt door meerdere studies geschat op ongeveer 2000. Een rapport van het Rode Kruis van juli 1942 stelt dat er 818 gevangenen in Bouarfa begraven werden, waaronder 694 Spanjaarden en 124 anderen van 16 nationaliteiten of staatlozen. Enkele tientallen van hen stierven aan epidemieën, honger of marteling tussen 1940 en 1943, toen Marokko onder Frans protectoraat viel.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team