Zoeken

Marhaba 2023: Spanje vreest toename batterijbranden op veerboten

25 juli 2023 - 16:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De Spaanse regering heeft een noodplan geactiveerd in het kader van Operatie Marhaba 2023 om branden van elektrische autobatterijen op veerboten te voorkomen.

Het Spaanse ministerie van Transport heeft gewaarschuwd voor branden door lithium-ion en hybride autobatterijen die kunnen ontstaan op veerboten vanwege de hitte en het hoge aantal voertuigen tijdens Operatie Marhaba, meldt Vozpopuli. "Bewust van het feit dat de huidige regelgeving geen specifieke maatregelen voor dit soort branden voorziet, werd aan de deelnemende scheepvaartmaatschappijen gevraagd om aanvullende veiligheidsmaatregelen te treffen om de maritieme veiligheid te waarborgen tijdens zowel het transport als de laad-, los- en stuwadoorsoperaties aan boord," bevestigen bronnen van het Spaanse ministerie van Transport.

Lees ook: Dure boottickets voor wereld-Marokkanen: minister geeft uitleg

"Spanje heeft herhaaldelijk de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) gevraagd om een regeling in te voeren, naar aanleiding van gevallen van brand veroorzaakt door elektrische autobatterijen op doorreizende schepen," voegt men eraan toe. Sinds 2017 zijn er meerdere van dit soort branden geregistreerd, waardoor scheepvaartmaatschappijen en verzekeraars maatregelen hebben genomen en strengere controle op batterijen eisen. De regering verwijst daarbij naar de lopende Operatie Marhaba, die bijna 700.000 voertuigen zal zien passeren, en wijst op de moeilijkheid om dit soort batterijbranden te blussen, die ernstiger zijn dan die veroorzaakt door benzine en diesel.

Lees ook: Overgrote meerderheid wereld-Marokkanen reist via Algeciras

Volgens een rapport van Allianz Global Corporate & Specialty zijn er tussen 2017 en 2022 bijna 240.000 branden veroorzaakt door elektrische autobatterijen op veerboten, wat leidde tot verliezen van 9,2 miljard euro. Voor Operatie Marhaba 2023 heeft de Spaanse civiele bescherming een speciaal civiel beschermingsplan opgesteld om risicosituaties te voorkomen. In 2022 namen 2.912.283 passagiers en 695.487 voertuigen deel aan Operatie Marhaba. Dit jaar werden er tot 19 juli al ruim 700.000 passagiers en bijna 176.000 voertuigen geregistreerd, of een stijging van respectievelijk 3,8% en 3,3%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team