Zoeken

Marokko zet Spaanse activiste Núria Bota het land uit

22 februari 2023 - 09:00 - Marokko

©

De Marokkaanse autoriteiten hebben Núria Bota, een Spaanse activiste uit Tarragona, het land uitgewezen. Ze reisde naar Dakhla in de Marokkaanse Sahara om er een aantal dagen door te brengen.

De lerares en pro-Saharawi-activiste, beweert dat ze sinds haar aankomst in Dakhla voor een persoonlijke reis, door de Marokkaanse politie in de gaten werd gehouden. Núria Bota heeft meer dan vijftien bezoeken gebracht aan de vluchtelingenkampen in Tindouf in Algerije, maar begaf zich voor het eerst naar de Marokkaanse Sahara. Ze maakte de reis samen met een vriend.

Lees ook: Marokko stuurt Noorse vrouwen weg uit Sahara

"We wilden praten met de Saharawi’s in de bezette gebieden, maar zonder een journalistiek of wat dan ook voor doel. Gewoon om hun status te kennen", verklaarde ze aan Diari de Tarragona. Na haar bezoek aan Mauritanië kwam ze aan in de Sahara, waar ze enkele dagen in Dakhla wilde doorbrengen alvorens naar Laayoune te gaan. "Op onze tweede dag in Dakhla voelden we al dat we in het oog werden gehouden. Vijf tot zeven mensen hielden ons in de gaten, volgden ons, namen foto’s van ons op afstand en sliepen zelfs in een auto voor het hotel waar we verbleven," zegt Bota.

De jonge vrouw nam telefonisch contact op met één van haar Sahrawi vrienden, om te vragen of de bewaking normaal was voor toeristen. "Dit niveau van bewaking is ongebruikelijk", antwoordde de vriend. Volgens hem waren de Marokkaanse autoriteiten waarschijnlijk bekend met haar identiteit en haar inzet voor de Sahrawi-zaak. Bota en haar partner werden uiteindelijk gearresteerd op weg naar Laayoune. "Ze vertelden ons dat ze ons het land uitzetten en dat ze ons met de auto naar het vliegveld zouden brengen," aldus de activiste. Ze voegde eraan toe dat zij en haar vriend behandeld werden alsof ze terroristen waren.

Lees ook: Marokko wijst Spanjaarden uit

"Als dit is wat wij meemaken, kan ik me niet eens voorstellen wat voor repressie de Saharawi’s te verduren krijgen van de Marokkaanse regering", zegt Bota, die één van de initiatiefnemers is van het onderwijsproject "Una Finestra al Món".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team