Zoeken

Marokko ’slachtoffer’ corruptieschandaal Europees Parlement

9 januari 2023 - 22:00 - Wereld

©

Minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita heeft tijdens een gezamenlijke persconferentie met de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken Josep Borrell, aangekondigd dat hij de vermeende rol van Marokko in het corruptieschandaal van het Europees Parlement heeft besproken.

"We mogen niet vergeten dat er in dit stadium beschuldigingen zijn, maar geen bewijzen of afgeronde onderzoeken. Niemand heeft officieel vanuit juridisch oogpunt gezegd dat Marokko als land schuldig is en uitgesloten moet worden in internationale contacten," verklaarde de woordvoerder van Josep Borrell, Peter Stano.

Lees ook: Europees Parlement: Marokko reageert op corruptiebeschuldigingen

De Italiaan Francesco Giorgi, de levenspartner van het Griekse socialistische parlementslid Eva Kaili, heeft Marokko betrokken bij het corruptieschandaal in het Europees Parlement, dat in december aan het licht kwam. Ook Qatar wordt van betrokkenheid verdacht. Na zijn arrestatie gaf de Italiaan tegenover onderzoekers toe dat hij had samengewerkt met een organisatie die door Marokko en Qatar wordt gebruikt om bepaalde aangelegenheden in Europa te beïnvloeden.

Lees ook: Marokkaanse spion centraal in corruptieschandaal Europees Parlement

Andere parlementsleden volgden dit voorbeeld, wat in december in Parijs ook leidde tot een rechtszaak wegens laster tegen José Bové, een voormalig Frans parlementslid van de Groenen. Bové beweerde dat de huidige Marokkaanse premier Aziz Akhannouch hem begin 2010, in de marge van handelsbesprekingen, had proberen om te kopen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team