Zoeken

"Marokko zal Sebta en Melilla vroeg of laat recupereren"

13 april 2023 - 09:00 - Wereld

©

Enaam Mayara, voorzitter van de Marokkaanse Senaat en lid van het bestuur van de Istiqlal-partij, zei vrijdag dat Marokko "de twee bezette steden Sebta en Melilla" vroeg of laat zal terugkrijgen. Hij riep Marokkanen die in Spanje wonen op om een "lobby" te vormen om het vaderland te helpen verdedigen.

De teruggave van Sebta en Melilla aan Marokko zal "zonder chantage" gebeuren, zei Enaam Mayara, tijdens een conferentie. Daarna nodigde hij Marokkanen die in Spanje wonen uit om "zich aan te sluiten bij Spaanse politieke partijen en deel te nemen aan verkiezingen, gemeentelijke of wetgevende, om de meningen van beide landen te bundelen en een lobby te vormen die moet helpen om de kwesties met betrekking tot het thuisland en de territoriale integriteit te verdedigen".

Lees ook: "Marokko zal Sebta, Melilla, Chafarinas-eilanden en Canarische Eilanden terugwinnen"

Mayara stelt daarom voor "binnen de Spaanse politiek pressiegroepen te vormen die in staat zijn het officiële Spaanse standpunt over verschillende kwesties ten gunste van Marokko te wijzigen". "Leden van de Marokkaanse gemeenschap moeten worden gesteund om als afgevaardigden gekozen te worden om de belangen van hun vaderland te verdedigen wanneer dat nodig is, omdat de rol van de Marokkaanse gemeenschap in Spanje de komende jaren belangrijk zal zijn", aldus Mayara.

Sinds 1955 verdedigt de Istiqlal, een sterke Marokkaanse partij en lid van de regeringscoalitie, consequent het idee van een "Marokkaanse Sahara". Met de verklaring van Mayara, in zijn dubbele hoedanigheid van voorzitter van de Senaat en lid van het bestuur van de partij, probeert Marokko een beeld van nationale cohesie uit te dragen om een wereldwijde erkenning te krijgen voor zijn autonomieplan als oplossing voor het Sahara-conflict, analyseert El Español.

Lees ook: Marokko: "Terugkeer Sebta en Melilla slechts kwestie van tijd"

Maar de verklaringen van Mayara gaan in tegen de afspraken die zijn gemaakt tijdens de bijeenkomst op hoog niveau in februari in Rabat. In een gezamenlijke verklaring hebben Pedro Sanchez en Aziz Akhannouch overeenstemming bereikt over wederzijds respect, wat inhoudt dat "alles wordt vermeden wat de andere partij beledigt en de respectieve soevereiniteitsterreinen aantast".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team