Zoeken

Marokko moet fixe vergoeding betalen aan uitgezette christenen

23 januari 2013 - 15:35 - Marokko

©

Marokko moet 150 miljoen dirham schadevergoeding betalen aan christenen uit Ain Leuh, die in maart 2010 het land waren uitgezet. De rechtbank in Rabat heeft ook besloten hen vrij te spreken.

De christenen werden ervan verdacht kinderen van een weeshuis waar ze werkten, te hebben proberen bekeren tot het Christendom. Dat meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken toen ze Marokko werden uitgezet.

Het proces vond bijna twee maanden geleden plaats, maar het vonnis was stil gehouden. Al Massae wist een kopie van het vonnis te bemachtigen en onthulde de inhoud ervan dinsdag.

De Marokkaanse wet straft ieder die probeert een moslim te bekeren, terwijl de Marokkaanse grondwet elke vorm van discriminatie verbiedt (geloof inbegrepen).

Preambule van de Marokkaanse Grondwet

Verbannen en bestrijden van discriminatie op grond van geslacht, huidskleur, geloof, cultuur, sociale of regionale afkomst, taal, handicap of andere persoonlijke omstandigheden.

Artikel 220 van het Marokkaanse Wetboek van Strafrecht

Wie, door geweld of bedreiging, één of meerdere mensen heeft gedwongen of belet een religie uit te oefenen of een eredienst bij te wonen, wordt gestraft met een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en een boete van 200 à 500 dirham.

Is onderworpen aan dezelfde straf, ieder die probeert een moslim te doen twijfelen aan zijn geloof of hem probeert te bekeren tot een andere godsdienst, door gebruik te maken van zijn zwakheid en/of behoeften, of door het gebruik van onderwijs- of zorginstellingen, gestichten en weeshuizen. Indien veroordeeld, kan de sluiting van de gebruikte instelling worden gevraagd, permanent of voor een periode van maximaal drie jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team