Zoeken

Marokkanen zijn intolerant maar gematigd

22 augustus 2011 - 14:00 - Marokko

©

De sociale vijandigheid ten opzichte van andere religies zou bescheiden zijn in Marokko, maar religieuze intolerantie bestaat er ​​nog steeds volgens een studie van het Amerikaanse denktank "Pew Research".

De studie schetst de vrijheid van godsdienst en geweten in 198 landen die beperkingen of sociale vijandigheid opleggen tegen andere geloven. Zo is het volgens de onderzoek steeds moeilijker voor moslims en christenen hun godsdienst vrij uit te oefenen.

De classificatie van Marokko, dat als sanctie geld volgens Mostafa El Khalfi, bestuurslid van de PJD en directeur van het Marokkaans centrum voor studies en hedendaagse onderzoek, moet worden toegeschreven aan de zaak van zestien buitenlanders die een weeshuis in Ain Leuh beheerden en in 2010 het land werden uitgezet omdat ze mensen probeerden te bekeren tot het evangelisch christendom.

In 2012 zal de rangschikking van Marokko beter worden volgens Mostafa El Khalfi, dit als gevolg van de invoering van de nieuwe grondwet waarin Marokko zich ertoe verbindt alle vormen van discriminatie uit te sluiten, ongeacht de herkomst.

El Khalfi zegt ook dat "de Marokkaanse wet niemand verplicht zich tot de Islam te bekeren" maar "eenieder straft die probeert om iemand te bekeren tot een andere religie, in het bijzonder wanneer het over minderjarigen en mensen met een precaire sociale situatie gaat", verwijzend naar de zaak van Ain Leuh.

Ahmed Assid, Amazigh activist en fervente verdediger van het secularisme in Marokko heeft een heel ander mening. Voor hem bestaat in Marokko "de vrijheid van godsdienst enkel in de teksten". Volgens hem ligt het land helemaal niet in een gematigd perspectief, net zoals Frankrijk en België bijvoorbeeld die het dragen van de nikab onlangs hebben verboden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team