Zoeken

Marokko gaat Russische vissersboten repareren

26 oktober 2022 - 07:00 - Economie

©

Voortaan zullen Russische vissersboten worden gerepareerd in de haven van Casablanca in plaats van in Las Palmas op de Canarische Eilanden, heeft Mikhail Tarasov, hoofd van de vertegenwoordiging van het Russische Federaal Agentschap voor de Visserij (Rosrybolovstvo) in Marokko, aangekondigd.

"Door de opening van een nieuwe scheepswerf in de haven van Casablanca zullen Marokkaanse bedrijven reparaties uitvoeren aan verschillende Russische vissersschepen die in het centraal-oostelijk deel van de Atlantische Oceaan opereren", aldus Tarasov. Deze Russische schepen worden gewoonlijk gerepareerd in de haven van Las Palmas op de Canarische Eilanden.

Lees ook: Bedrijven willen Rusland verlaten voor Marokko

Als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne en het beleid van de Europese Unie ten aanzien van Russische vissersboten, is er een verbod ingesteld op de toegang tot en het verblijf in Las Palmas, aldus de ambtenaar. "We hebben het over honderden miljoenen euro’s die lokale scheepsreparateurs zouden kunnen verdienen en honderden banen voor Marokkanen," voegde hij eraan toe.

Lees ook: Rusland steunt Marokko bij ontwikkeling kernenergie

"De faciliteiten voor scheepsreparatie in de haven van Casablanca zouden heel gemakkelijk de scheepswerven op de Canarische Eilanden kunnen vervangen," benadrukte Tarasov. Als reminder zei hij nog dat Marokko en Rusland in 2020 een vierjarige samenwerkingsovereenkomst inzake zeevisserij hebben ondertekend.

Bladna.nl