Zoeken

Graanschepen uit Oekraïne onderweg naar Marokko

3 november 2022 - 07:00 - Economie

©

Hoewel Rusland de graandeal met Oekraïne afgelopen weekend opschortte, zijn er vanuit havens in Oekraïne dinsdag toch drie graanschepen vertrokken naar verschillende bestemmingen waaronder Marokko. De Verenigde Naties gaan de graanschepen beschermen tegen Rusland.

De Nimet Torlak verliet dinsdag Yuzhni met 12.700 ton zonnebloemmeel voor Marokko, de SSI Challenger vertrok maandag vanuit de haven van Chornomorsk met 49.000 ton maïs met bestemming Duitsland en de Bomustafa O verliet dinsdag dezelfde haven met 22.800 ton tarwe voor Libië, meldt EFE.

Lees ook: Graanoogst met 67% gedaald in Marokko

Maandag zijn 14 andere schepen, waaronder 12 uit Oekraïne en twee uit Istanbul, door dezelfde humanitaire corridor gevaren, aldus het Joint Coordination Centre (JCC) in Istanbul in een verklaring. "De VN-coördinator voor het graaninitiatief voor de Zwarte Zee, Amir Abdulla, zet de besprekingen voort met de drie partners (van de overeenkomst, namelijk Rusland, Oekraïne en Turkije) om hen weer volledig te laten participeren aan de JCC", aldus de verklaring.

Lees ook: Marokko: einde van brood aan 1,20 dirham?

"De graandeal heeft sterk bijgedragen tot het verlichten van de wereldwijde voedselcrisis, aangezien bijna 10 miljoen ton graan is verscheept naar mensen in nood", zegt de Turkse minister van Defensie Hulusi Akar. Hij heeft maandag telefoongesprekken gevoerd met zijn Russische ambtgenoot, Sergei Shoigu, en dinsdag met zijn Oekraïense ambtgenoot, Oleksii Reznikov, om ervoor te zorgen dat de Russische inval in Oekraïne geen gevolgen heeft voor de graanexport, vanwege het belang ervan voor de mondiale voedselzekerheid. Volgens het JCC bedroeg de graanexport uit de drie Oekraïense havens Odessa, Chornomorsk en Yuzhni in totaal 9,7 miljoen ton.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team