Zoeken

Marokko en Rusland versterken samenwerking

4 februari 2021 - 15:20 - Marokko

©

De samenwerking tussen Marokko en Rusland op het gebied van handel en defensie is sterker dan ooit. Rusland is al actief in de Marokkaanse mijnbouwsector en sinds 2000 heeft het land een olieraffinaderij in Nador.

In de loop van de afgelopen 20 jaar is Marokko de derde machtigste economische partner van Rusland in Afrika geworden. De twee landen onderhouden al handelsbetrekkingen sinds de 17e eeuw. Sinds de opening in het jaar 2000 van de olieraffinaderij in Bouyafar nabij Nador, met een capaciteit van 100.000 vaten per dag, zijn de bilaterale handelsbetrekkingen aanzienlijk ontwikkeld.

Het bezoek van Koning Mohammed VI aan Rusland in 2016 was een andere mijlpaal in de betrekkingen tussen Rabat en Moskou. Tijdens dit bezoek zijn er verschillende verdragen en overeenkomsten ondertekend op het gebied van landbouw, economie en politiek. Bij de viering van de 62e verjaardag van het aangaan van Marokkaans-Russische diplomatieke betrekkingen in september 2020, liet het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat Marokko "de politieke dialoog met Rusland over de belangrijkste internationale en regionale kwesties wil verdiepen".

De samenwerking op militair gebied met Rusland heeft geleid tot de vestiging van het hoofdkantoor van Kamaz, de grootste Russische producent van militaire voertuigen, in Marokko. Ook werden er tijdens het bezoek van Koning Mohammed VI in 2016 de eerste gesprekken gevoerd over de aankoop van een onderzeeër voor 300 miljoen euro met 18 antischipraketten. Marokko wil het vaartuig gaan gebruiken om de wateren bij de Canarische Eilanden te controleren. Daarnaast hebben Rusland en Marokko een overeenkomst ondertekend voor het uitwisselen van informatie op het gebied van militaire technologie. Er zijn ook vergevorderde plannen om een dozijn kopermijnen te openen met behulp van Russische investeringen en wordt er nog altijd onderhandeld over fosfaatwinning in Rusland door Marokko.

De enige reden waarom de Russische president Vladimir Poetin nog geen officieel bezoek heeft gebracht aan Marokko, is de huidige pandemie. Hoewel het al vijf jaar geleden is dat de staatshoofden van beide landen elkaar hebben ontmoet, zijn de onderhandelingen nooit gestopt. De directeur van het Russische visserijagentschap, Mikael Tarasov, bezocht op 20 december 2020 de steden Laayoune en Boujdor in de Sahara. Dit terwijl Rusland officieel kritiek had op het besluit van Donald Trump om de soevereiniteit van Marokko over de Sahara te erkennen.

Bladna.nl