Zoeken

Marokko sluit overeenkomst met Rusland voor zeevisserij

29 november 2020 - 11:40 - Economie

©

Marokko en Rusland hebben een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend voor de zeevisserij. Volgens het Marokkaanse ministerie van Landbouw en Zeevisserij is het een vernieuwing van de vorige overeenkomst die in 2016 is gesloten en is afgelopen in maart van dit jaar.

De nieuwe overeenkomst is van kracht voor een periode van vier jaar en is sinds 1992 de achtste overeenkomst die er op dit gebied is gesloten tussen de twee landen. Volgens de nieuwe afspraken mag Rusland met een vloot van 10 vissersschepen vissen in Marokkaanse wateren tot op 15 zeemijl van de kust. De Russen mogen hier gaan vissen op kleine pelagische soorten vis. Dit zijn vissen die zich in schoolverband door de zee bewegen, zoals sardines en makrelen.

Ook wordt er met de overeenkomst gestreefd naar meer technische en wetenschappelijke samenwerking tussen het Nationale Instituut voor Visserij van Marokko en zijn Russische tegenhanger. Het is met name de bedoelingen om de ecosystemen in de Marokkaanse wateren nader te bestuderen. Marokkaanse studenten kunnen door de nieuwe afspraken gebruik maken van opleidingsbeurzen bij Russische instituten die gespecialiseerd zijn in zeevisserij.

Ook levert de overeenkomst extra banen op voor de Marokkaanse visserijsector en vloeien er naast de hogere inkomsten uit de eigen visserij ook inkomsten uit de verleende visrechten aan Rusland naar de Marokkaanse staatskas.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team