Zoeken

Marokko roept ambassadeur terug uit Spanje

18 mei 2021 - 21:19 - Marokko

©

Spanje heeft Karima Benyaich, ambassadrice van Marokko in het Europees land, op het matje geroepen na de aankomst van duizenden migranten in Sebta op maandag. Marokko heeft in reactie daarop de ambassadrice teruggeroepen.

De betrekkingen tussen Marokko en Spanje zijn erg gespannen. Arancha González Laya, Spaanse minister van Buitenlandse zaken, houdt echter vol dat de aankomst van zeker 6000 migranten in de enclave in het noorden van Marokko, geen verband houdt met de ziekenhuisopname van Polisario-leider Brahim Gahli in Logroño, nabij Saragoza, in het noorden van Spanje.

De verklaringen van Karima Benyaich tonen echter het tegengestelde aan. "Er zijn daden die gevolgen hebben en die moeten worden geassumeerd", verklaarde de Marokkaanse diplomate enkele uren voor de reactie van Arancha Gonzalez Laya. "Er zijn handelingen die niet kunnen worden geaccepteerd", vervolgde Benyaich. Volgens haar moeten de betrekkingen tussen Rabat en Madrid gebaseerd zijn op "wederzijds vertrouwen, waaraan moet worden gewerkt en dat in stand moet worden gehouden".

Volgens El Mundo heeft Arancha González Laya als gevolg daarvan uitleg gevraagd aan de ambassadrice over de situatie in Sebta. Marokko heeft intussen besloten om de ambassadrice terug te roepen. "De ambassadrice is teruggeroepen voor overleg en keert binnenkort terug naar Marokko", bevestigde een woordvoerster van het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan AFP.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team