Zoeken

Marokko gaat vrouwen en kinderen uit Syrië terughalen

14 juni 2021 - 10:00 - Marokko

©

Het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) is begonnen met een telling van de Marokkaanse vrouwen en kinderen die op dit moment in de Syrische vluchtelingenkampen "Al-Hol" en" Roj" verblijven. Hierdoor is de repatriëring van Marokkaanse Syriëgangers weer een stuk dichterbij gekomen.

De actie van UNICEF is hoopgevend nieuws voor de vrouwen en kinderen die vast zitten in Syrië en ook Marokkaanse mensenrechtenorganisaties zijn er enthousiast over. De VN-organisatie heeft in twee vluchtelingenkampen in Syrië formulieren uitgedeeld waarmee de betrokkenen contactgegevens van hun familie in Marokko door kunnen geven. Volgens de vertegenwoordiger van de Nationale Coördinatie van Marokkaanse gezinnen van gevangenen en gedetineerden in Syrië en Irak, Abdelaziz El-Baqali, is het een gunstig voorteken voor de repatriëring van Marokkanen die nog vast zitten in Syrië. Ook meldt El-Baqali dat "vrouwen en kinderen niet langer de energie hebben om te wachten".

Lees ook: Marokko: parlement verhoort IS-strijders

In februari van dit jaar deden deskundigen nog een oproep om de Marokkanen die in de kampen in Syrië en Irak verblijven zo snel mogelijk te repatriëren omdat de humanitaire situatie in de kampen rap zou verslechteren. Meer dan 80% van de 64.000 mensen die in het vluchtelingenkamp Al-Hol in het noorden van Syrië verblijven, bestaat uit vrouwen en kinderen. Volgens cijfers van de VN-organisatie UNESCO zitten er op dit moment nog 280 volwassen Marokkanen en meer dan 390 Marokkaanse kinderen vast in de kampen. "Meer dan 80% van deze kinderen is jonger dan 12 jaar, terwijl de helft jonger is dan vijf. Minstens 250 jongens, van wie sommigen pas negen jaar oud zijn, zitten in detentie", meldt de UNESCO. Deskundigen waarschuwen voor de slechte omstandigheden in de kampen waar vooral vrouwen worden geconfronteerd met uitbuiting, misbruik, marteling en vernederende behandelingen.

Lees ook: Marokko: gesprekken op hoog niveau over lot IS-gezinnen

Volgens een schatting van UNICEF verblijven er nog ongeveer 28.000 buitenlandse kinderen in de vluchtelingenkampen. Bijna de helft van deze kinderen is afkomstig uit Europese landen. Daarnaast zitten er kinderen uit Marokko, Algerije, Zuid-Afrika, Egypte, Libië, Senegal, Somalië, Soedan en Tunesië vast in Syrië en Irak.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team