Zoeken

Marokko rechtvaardigt onteigening Algerijnse bezittingen

19 maart 2024 - 16:00 - Marokko

©

De onteigening van eigendommen die als Algerijns beschouwd worden in Marokko is legaal en in overeenstemming met het internationaal recht volgens professor Abdelrahim Manar Slimi, voorzitter van het Atlantisch Centrum voor Strategische Studies en Veiligheidsanalyse.

"Deze beslissing schendt geen enkel internationaal verdrag", stelt Slimi in de krant Al3omk. Hij benadrukt dat artikel 55 van het Verdrag van Wenen het gebruik van consulaire missies voor andere doeleinden verbiedt, maar wel de oprichting van kantoren of agentschappen in die lokalen toestaat, op voorwaarde dat ze gescheiden zijn van de consulaire missie.

Lees ook: Marokko onteigent Algerijns staatseigendom

Dit is het geval met de eigendommen die door de Marokkaanse onteigeningsbeslissing worden getroffen. Ze behoren niet toe aan de Algerijnse diplomatieke of consulaire missie, maar aan natuurlijke personen, merkt de professor in politieke en internationale studies aan de Mohammed V Universiteit van Rabat op.

"De eigendommen die in het onteigeningsbesluit worden genoemd, zouden kunnen toebehoren aan generaal Arab Belkhayr, de voormalige ambassadeur van Algerije in Marokko", aldus Slimi. Hij stelt dat het dus gaat om "bezittingen op naam van personen" en dat "de Algerijnse staat geen enkel bezit in Marokko heeft".

Lees ook: Algerijnse vrouw onteigend van landbouwgrond in Marokko

Meerdere Marokkaanse media berichtten over de beslissing van Marokko om "verschillende eigendommen en terreinen van de Algerijnse staat te confisqueren" met het oog op "de uitbreiding van dienstgebouwen van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rabat". Het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze beslissing reeds veroordeeld en aangekondigd "met alle gepaste middelen te zullen reageren op deze provocaties".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team