Zoeken

Dit is waarom Marokko Algerijns staatseigendom onteigent

19 maart 2024 - 13:00 - Marokko

©

De Marokkaanse regering van Aziz Akhannouch heeft besloten om onroerend goed van de Algerijnse staat in het centrum van Rabat te onteigenen.

Het gaat om een terrein van 619 m² genaamd "Kabalia", geregistreerd onder kadastraalnummer R/9320, een gebouw genaamd "Zanzi" van 630 m² met twee verdiepingen en kantoren op de benedenverdieping (kadastraalnummer R/6375) en een villa genaamd "Villa du Soleil Levant" van 491 m² (kadastraalnummer R/300). De Algerijnse staat is eigenaar van deze panden, die volgens de Marokkaanse wet op onteigening van 16 april 1982 omwille van openbaar nut onteigend kunnen worden.

Lees ook: Marokko onteigent Algerijns staatseigendom

De onteigeningen zijn nodig om plaats te maken voor nieuwe gebouwen van het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Rabat, meldt Assabah. Naast de Algerijnse eigendommen worden ook drie villa’s van Marokkaanse burgers onteigend: een eerste villa van 1149 m², een tweede van 547 m² en een derde van 542 m².

"De beslissing om te onteigenen is een soevereine beslissing van de Marokkaanse staat, ongeacht of de onroerende goederen eigendom zijn van de Algerijnse staat," aldus politicoloog Abderrahim Manar Slimi, voorzitter van het Atlantisch Centrum voor Strategische Studies. Hij benadrukt dat de onteigeningen volgens de wet zullen verlopen en dat de Algerijnse ambassade niet bedreigd wordt. "Het gaat om panden rond het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat door de toenemende internationale positie van Marokko te krap staat."

Lees ook: Algerijnse vrouw onteigend van landbouwgrond in Marokko

De uitvoering van het onteigeningsbesluit is toevertrouwd aan het ministerie van Economie en Financiën en de directeur van de Staatsdomeinen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team