Zoeken

Onteigening: Algiers veroordeelt, Rabat verduidelijkt

20 maart 2024 - 14:00 - Marokko

©

Algerije veroordeelt via zijn persbureau wat het noemt "een project tot inbeslagname van de lokalen van de Algerijnse ambassade in Marokko" en beschrijft het als "een onaanvaardbare schending". Rabat rechtvaardigt dit besluit.

"De lokalen van de kanselarij en de residentie van de voormalige Algerijnse ambassade in Rabat zijn niet betrokken bij onteigeningsprocedures", verduidelijkte een officiële Marokkaanse diplomatieke bron aan Barlamane. De beschuldigingen van Algerije worden "ongegrond" genoemd. "In tegenstelling tot wat de Algerijnse autoriteiten beweren, zijn de kanselarij en de residentie van de voormalige Algerijnse ambassade in Rabat - waarvan het perceel trouwens gratis door de Marokkaanse autoriteiten is aangeboden - niet in beslag genomen. Deze lokalen worden nog steeds gerespecteerd en beschermd door de Marokkaanse staat, zelfs na de eenzijdige afbreking van de diplomatieke betrekkingen door Algerije", aldus de bron. "Slechts één gebouw was het onderwerp van discussies met de Algerijnse autoriteiten. Het gaat om een ​​ongebruikt pand, direct grenzend aan het hoofdkantoor van het ministerie van Buitenlandse Zaken."

Lees ook: Algerije bedreigt Marokko na onteigeningsbesluit

Overigens is Algerije niet het enige land dat getroffen wordt door de uitbreiding van de dependances van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkanen in het buitenland. Deze operatie "heeft de afgelopen jaren betrekking gehad op verschillende diplomatieke gebouwen, met name die van Ivoorkust en Zwitserland. De Algerijnse autoriteiten worden al meer dan twee jaar nauw betrokken en op de hoogte gebracht voorafgaand aan en tijdens alle stappen, in alle transparantie. Vanaf januari 2022 heeft het ministerie de Algerijnse autoriteiten officieel en herhaaldelijk op de hoogte gebracht van de wens van de Marokkaanse staat om dit pand in der minne te kopen", aldus dezelfde bron.

De consul-generaal van Algerije in Casablanca is dan ook "niet minder dan vier keer" ontvangen op het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Bovendien werden acht officiële documenten aan de Algerijnse autoriteiten overhandigd, waarop zij met niet minder dan vijf officiële documenten reageerden. In twee van hun geschriften gaven de Algerijnse autoriteiten antwoord op het Marokkaanse aanbod door te melden dat ’een kadastrale schatting van deze goederen aan de gang is en dat de conclusies zullen worden meegedeeld zodra deze zijn afgerond’", vervolgt de bron. "De ontruiming van de lokalen en de verhuizing van de inhoud ervan zal geschieden in overeenstemming met de diplomatieke gebruiken, zodra de verkoopactie definitief is afgerond." In een ander schrijven lieten de Algerijnse autoriteiten weten dat ze "besloten hebben een onteigeningsprocedure te starten voor bepaalde eigendommen in de zone nabij het Volkspaleis, wegens openbaar nut, en bijgevolge het bezit van de residentie van de ambassadeur van de Marokkaanse missie te hernemen", benadrukt dezelfde bron.

"In tegenstelling tot de benaderingen in het communiqué van het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken, neemt Marokko de volle verantwoordelijkheid en verplichtingen op zich die voortvloeien uit het Verdrag van Wenen van 1961 inzake diplomatieke betrekkingen. Zelfs als de diplomatieke betrekkingen op 24 augustus 2021 door Algerije eenzijdig werden verbroken, neemt Marokko zijn verantwoordelijkheid en houdt zich aan zijn plichten die voortvloeien uit de regels en diplomatieke gebruiken. Gevolgtrekking: de eigendommen van de Algerijnse staat die geen diplomatieke of consulaire lokalen meer herbergen en niet langer genieten van de door het internationale recht verleende privileges en immuniteiten, worden gerespecteerd en beschermd door de Marokkaanse wet, onder de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op onroerendgoedrecht in Marokko".

Lees ook: Marokko rechtvaardigt onteigening Algerijnse bezittingen

"Marokko is nooit in een escalatielogica of provocatie beland. Het koninkrijk heeft er altijd naar gestreefd om een ​​goede nabuursrelatie tussen de twee landen en broederlijkheid tussen de twee volkeren. Het is in deze context dat de procedure met betrekking tot het pand in kwestie is stilgelegd, concludeert de diplomatieke bron.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team