Zoeken

Marokko reageert op beschuldigingen Europese landbouwfederaties

28 juni 2021 - 17:00 - Gemeenschap

©

Verschillende Europese brancheorganisaties vragen in een brief aan de Europese Commissie om de import van Marokkaanse tomaten strenger te controleren.

Meerdere Europese partijen, waaronder de Dutch Produce Association, vinden dat Marokko regels overtreedt en denken dat de prijs van gewone tomaten niet de referentie mag zijn om de invoerwaarde van Marokkaanse tomaten te bepalen. Daarnaast vinden ze ook dat het quotum met zo’n 50.000 ton naar beneden moet na het vertrek van het VK uit de EU. Daarnaast moet het volgens hen ook duidelijk zijn welke tomaten uit de Sahara komen. Vooral de Spaanse brancheorganisatie Fepex vindt dat het dringend nodig is om vrijwaringsclausules vast te stellen, schrijft Groentennieuws.

In reactie op die kritiek zegt voorzitter Mohammed Alamouri van de Marokkaanse Confederatie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling (Comader), dat Marokkaanse groenten en fruit slechts 2% van de markt van de Europese Unie vertegenwoordigen. Hij betreurt dat de moeilijke omstandigheden voor alle marktdeelnemers in de mediterrane agrovoedingssector, met name veroorzaakt door de coronapandemie en Brexit, door belangengroepen worden aangegrepen om de vrijhandelsovereenkomst ter discussie te stellen die de EU-landen meer ten goede komt dan Marokko. De handelsbalans voor landbouwproducten bewijst dat.

De voorzitter van Comader verzekerde tevens dat de uitvoer van Marokkaanse groenten en fruit naar de Britse markt plaatsvindt in het kader van een quotum dat vergelijkbaar is met dat van de EU. Het importpercentage bedraagt niet meer dan 1,2% van de totale invoer van groenten en fruit in het Verenigd Koninkrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team