Zoeken

Russen vrezen concurrentie Marokkaanse tomaat

22 augustus 2020 - 15:40 - Economie

©

Fruit- en groentetelers in Rusland hebben de autoriteiten opgeroepen om de import van Marokkaanse tomaten voor twee maanden te verbieden. Ze hekelen een oneerlijke concurrentie.

In een correspondentie met het Russische ministerie van Landbouw beweren leden van de EAEU (Armenië, Wit-Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Rusland) dat Marokkaanse tomaten een oneerlijke concurrentie vormen omdat de klimatologische omstandigheden in Marokko beter zijn. Daardoor hoeven tomaten niet in kassen te worden geteeld en is de productie veel goedkoper.

Volgens de telers hanteert Marokko een lage verkoopprijs die de kosten van de productie in Rusland niet kan dekken. Kassen vereisen namelijk veel elektriciteit voor verlichting en ventilatie, waardoor de kosten hoger liggen. Dat bericht Al Ahdath Al Maghribia.

De leden van de EAEU leggen in hun brief uit dat de sterke daling van de verkoopprijs van tomaten ook te wijten is aan andere factoren: de lockdown door de coronavirus pandemie, de waardevermindering van de roebel en de aanzienlijke afname van de vraag voor groenten en fruit.

Om de gevolgen van de import van Marokkaanse tomaten te beperken, vraagt ​​de EAEU ook dat de douanerechten op de invoer naar 80% stijgen. Deze maatregelen zullen het volgens hen mogelijk maken om te concurreren met importeurs en de bevolking te voorzien van lokale producten.

Voor het ministerie van Landbouw zou een ​​verbod op de import van Marokkaanse tomaten de lokale economie niet helpen en een schending zijn van de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Daarom werd besloten een commissie op te richten om onderzoek te doen naar de hoeveelheden geïmporteerde tomaten en de schade die Russische producenten hebben geleden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team