Zoeken

Marokko: professionals willen geen buitenlandse artsen

25 juni 2021 - 18:20 - Marokko

©

Het voornemen van het Marokkaanse ministerie van Gezondheid om buitenlandse artsen aan te werven kan niet rekenen op de steun van vakbonden en beroepsorganisaties in de gezondheidssector. Volksvertegenwoordigers in het parlement proberen om de aanname van het wetsvoorstel om de aanwerving van deze artsen mogelijk te maken, te verhinderen.

Professionals uit de Marokkaanse zorgsector zijn van mening dat het aanwerven van buitenlandse artsen niet de oplossing is voor het schrijnende tekort aan artsen en verpleegkundigen in het koninkrijk. Bovendien vinden ze dat de regering niet genoeg doordrongen is van de risico’s die de intrede van buitenlands personeel met zich mee brengt.

Lees ook: Marokko wil Cubaanse doktoren rekruteren

"Het openen van de deur voor buitenlandse artsen vormt een reële bedreiging voor de gezondheid van de burgers", meent de Nationale Orde van Artsen. De beroepsorganisatie vindt dat de Marokkaanse autoriteiten er beter aan zouden doen om "meer artsen en gezondheidsfunctionarissen op te leiden om te reageren op de groeiende behoefte aan hoogwaardige gezondheidsdiensten".

Ook vraagt het toezichthoudende orgaan om "zich te concentreren op de hervorming van de voorwaarden voor de uitoefening van het beroep in de publieke en private sector om de kennisvlucht te stoppen". In het afgelopen jaar zijn meer dan 600 artsen uit Marokko vertrokken omdat ze in andere landen vaak tegen betere voorwaarden en onder betere omstandigheden hun beroep uit kunnen oefenen.

Lees ook: Marokko: 7000 artsen verlaten het land in twee jaar tijd

Minister Khaled Ait Taleb van Volksgezondheid heeft op zijn beurt laten weten dat de aanwerving van buitenlandse artsen niet alleen noodzakelijk is om het personeelstekort aan te pakken, maar dat het ook moet leiden tot een betere verspreiding van gekwalificeerde artsen over de verschillende regio’s van het koninkrijk.

Bladna.nl