Zoeken

Marokko: 7000 artsen verlaten het land in twee jaar tijd

13 juni 2021 - 20:00 - Marokko

©

Uit een rapport van een speciale werkgroep van het Marokkaanse parlement blijkt dat ongeveer 7000 artsen in afgelopen twee jaar uit Marokko zijn vetrokken op zoek naar een beter leven in het buitenland. Dit heeft negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de gezondheidszorg in het koninkrijk.

Het dagblad Assabah meldt dat er uit het rapport van de thematische werkgroep over het gezondheidssysteem in de Tweede Kamer is gebleken dat 30% van de afgestudeerden van de faculteiten geneeskunde en farmacie in de afgelopen twee jaar is geëmigreerd. Dit komt overeen met een verlies van 7000 artsen. In 2018 vertrokken er slechts 603 Marokkaanse medici naar het buitenland.

Marokko heeft echter een dringende behoefte aan artsen en ander medisch personeel. Om aan de zorgbehoeften in alle regio’s van het koninkrijk te voldoen heeft het koninkrijk 32.522 artsen, 65.000 verpleegkundigen en 97.000 leidinggevenden nodig.

Lees ook: Marokko wil Cubaanse doktoren rekruteren

Volgens de minister van Volksgezondheid wordt deze kennisvlucht veroorzaakt door verschillende hervormingsinitiatieven van het gezondheidsstelsel die zijn mislukt. Als voorbeelden noemt de minister de strategie voor de opleiding van 3300 artsen per jaar tegen 2020, het Medical Assistance Regime (RAMED), het programma voor de versterking van de gezondheidsinfrastructuur 2016-2021, het managementondersteuningsprogramma voor de gezondheidssector en de financiering van het Marokkaanse gezondheidssysteem.

Een ander probleem van het Marokkaanse zorgstelsel is dat 50,7% wordt gefinancierd door de bijdrage van Marokkaanse huishoudens, terwijl de internationale norm op 25% ligt. Bovendien is de bijdrage van de staat met 6% slechts de helft van de 12% die wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Bladna.nl