Zoeken

Marokko: 7500 ton honing geproduceerd in 2021

6 februari 2022 - 15:00 - Economie

©

De Marokkaanse honingproductie is vorig jaar gestegen tot 7500 ton, maar blijft ver verwijderd van de 16.000 ton die in het Marokko Groenplan wordt beoogd.

Mustapha Baitas antwoordde in het parlement op een vraag over de "verdwijning van bijenkolonies", dat 2021 een gemengd jaar zou worden wat de honingoogst betreft, maar benadrukte dat de sector veel werkgelegenheidskansen biedt.

Lees ook: Marokko: zorgwekkende verdwijning bijen

Onlangs heeft de nationale dienst voor voedselveiligheid (ONSSA) het verschijnsel van de achteruitgang van bijenkolonies in verscheidene regio’s van Marokko, de zogenoemde "colony collapse", geconstateerd en het probleem is door de minister van Landbouw, Visserij, Plattelandsontwikkeling en Water- en Bosbeheer aan het parlement voorgelegd.

Afgezien van de 130 miljoen dirham die is uitgetrokken om de bijenhouders te steunen, wees Baitas op de inspanningen die zijn geleverd om het probleem op te lossen. Hij wees erop dat 23.000 bijenkasten in verschillende regio’s van Marokko zijn bezocht, geïnspecteerd en gecontroleerd. Eerste laboratoriumanalyses leidden tot de conclusie dat de bijen niet door een ziekte zijn aangetast.

Lees ook: Nijkerkse imker leerde het beroep van zijn grootvader in Marokko

Baitas wees er ook op dat het ministerie van Landbouw bijzondere aandacht aan deze kwestie besteedt omdat de bijenteelt een belangrijk onderdeel van het milieubehoud is en bijdraagt tot de nationale productie, maar eveneens tot de dynamiek van de toeristische ontwikkeling in sommige streken. Verder onderzoek naar de werkelijke oorzaak van de bijensterfte zal nog nodig zijn. Vooral geïndustrialiseerde landen in Europa zijn zwaar getroffen door dit fenomeen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team