Zoeken

Nijkerkse imker leerde het beroep van zijn grootvader in Marokko

8 april 2021 - 19:00 - Wereld

©

De Marokkaanse-Nederlander Abdelkader Saidi begon zeven jaar geleden als imker in Nijkerk. Maar deze roeping kwam niet uit het niets, van zijn grootvader in Marokko leerde hij al veel over de bijenhouderij.

Voor de familie van Abdelkader Saidi is honing zeer belangrijk. Ze gebruikte de gouden vloeistof voor alles. "Ik kom echt uit een imkerfamilie. Mijn opa had langwerpige korven, gemaakt van bamboetakken. Deze werden gevlochten en gaten werden dichtgemaakt met mest. We konden de honing zo van de raat af eten. Mensen die ziek waren kregen honing. Van een verkoudheid tot griep of een allergie. De Egyptenaren en de Romeinen gebruikten honing al om diverse klachten op te lossen. Bijen maken meer dan alleen honing, ze produceren ook stuifmeel en propolis, een goedje dat bacteriedodend is en desinfecteert", zegt Saidi in De Stentor.

Saidi begon zeven jaar geleden met experimenteren en besloot zich aan te sluiten bij de Bijenvereniging in Nijkerk om zo nog meer te leren over bijen. In vergelijking met Marokko staan de technieken in het imkeren in Nederland een stuk verder. "Ik ben cursussen gaan volgen en ben meegegaan naar beurzen. Het werd steeds leuker om te doen. Het is heel leuk om de andere imkers te vertellen over het imkeren in Marokko. Eén van de leden van onze vereniging is gevraagd om in Marokko de mensen daar te vertellen over het imkeren zodat de kennis uit Nederland ook daar gedeeld kan worden."

Saidi ervaart het imkeren als verslavend, hij doet dit in zijn vrije tijd maar steekt er, vooral in de zomer, best veel tijd in. "Het wordt nu voorjaar en de bijen worden actiever. Ze produceren meer honing en worden groter. Op dit moment ben ik bezig met het voorbereiden van de honingproductie. Ik ben de raampjes thuis aan het voorbereiden en ben wasplaatjes aan het maken voor de broedkamers. Er komen soms ook te grote volken en dan heeft de koningin neiging om te gaan zwermen, of een deel van haar volk splitst zich af. Dan is het zaak om op tijd de koningin uit de kast te halen of een deel van de bijen een nieuwe plek te geven waar ze zelf een nieuwe koningin maken."

In Nederland werd Abdelkader nog nooit door de bijen gestoken, maar eerder maakte hij dit wel mee. "Ik ben in Marokko een keer zo stom geweest om bij de bijenkast te gaan kijken van mijn neef en ben toen vergeten om water en rook mee te nemen. Het waren helaas geen lieve bijen. In Marokko zijn de bijen veel agressiever dan in Nederland. Ik werd 124 keer gestoken in mijn voeten. We zijn met spoed naar de apotheek gereden waar ik tabletten heb gekregen tegen de bijensteken. Ik ben naar Nederland terug gevlogen zonder schoenen aan, zo dik waren mijn voeten."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team