Zoeken

Marokko: zorgwekkende verdwijning bijen

23 januari 2022 - 19:00 - Marokko

©

In Marokko zien bijentelers al enkele maanden geconfronteerd met de toenemende verdwijning van hun bijenvolken in verschillende streken. Er wordt gewaarschuwd voor een situatie die hun sector in moeilijkheden brengt.

Bezorgd over dit verschijnsel hebben de betrokken bijentelers via de Marokkaanse Interprofessionele Federatie van de Bijenteelt (FIMAP), de veterinaire diensten van de voedsel- en warenautoriteit ONSSA verzocht de oorzaken vast te stellen en passende oplossingen te zoeken, meldt Hespress.

Lees ook: Nijkerkse imker leerde het beroep van zijn grootvader in Marokko

Volgens de federatie zou dit fenomeen verband kunnen houden met onvoldoende regenval, slechte voeding van de bijen door gebrek aan weiland, de hygiënische toestand van bijenkasten en door slechte gewoonten bij de imkers zelf. Men wil de ware reden achterhalen en de echte oorzaken en verantwoordelijke factoren opsporen.

Intussen wil de federatie zich blijven inspannen om de negatieve gevolgen van dit verschijnsel te verminderen, door samen te werken met alle belanghebbenden, omdat bijen zorgen voor een duurzaam milieu en duurzame landbouw maar ook om de economische ontwikkeling en de werkgelegenheid in de sector te vrijwaren.

Een toezichtcomité is opgericht om de oorzaken van dit verschijnsel te achterhalen, de gevolgen te verminderen en na te denken over de steun en de vorming die getroffen bijenhouders zouden moeten krijgen.

Lees ook: Marokko: subsidies voor biologische producten

Het is algemeen geweten dat er in verschillende ontwikkelde landen problemen zijn met de bijenpopulaties. De meest voorkomende bijenplaag is de mijt Varroa destructor. Andere bijenziektes zijn Amerikaans vuilbroed, Europees vuilbroed, en Nosema. En last but not least de vergiftiging door pesticiden uit de landbouw.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team