Zoeken

Marokko: recordaantal bedrijfsfaillissementen in 2021

16 februari 2022 - 12:20 - Economie

©

Het aantal faillissementen van bedrijven is in 2021 in Marokko fors gestegen. In totaal gingen 10.556 Marokkaanse bedrijven vorig jaar failliet, een stijging van 59% ten opzichte van 2020 en 25% ten opzichte van 2019.

De gevreesde golf van faillissementen is werkelijkheid geworden. Uit een onderzoek van het bedrijf Inforisk blijkt zelfs dat de opwaartse trend aanhoudt. Vorig jaar registreerde Marokko een recordaantal bedrijfsfaillissementen, aldus de studie.

Lees ook: Marokkaanse bedrijven ook in Europa op randje failliet

Deze situatie is deels te wijten aan het einde van de overheidssteun in 2020, waardoor sommige zwakke kmo’s en mkb’s die zonder deze steun de crisis niet hadden kunnen overleven, aan een "infuus" konden blijven.

De sterke stijging van het aantal faillissementen kan worden verklaard door andere factoren, met name van structurele aard. In de studie wordt ook gewezen op het probleem van de betalingstermijnen, waarvan de constante verlenging reeds vóór de Covid-19 crisis een negatieve weerslag had op de ondernemingen. Dit verschijnsel is met de crisis nog verergerd en heeft er uiteindelijk toe geleid dat de cashflow van een groot deel van de ondernemingen is uitgedroogd.

Lees ook: Marokko: 80.000 bedrijven gered van faillissement

Uitgesplitst naar de meest getroffen sectoren staat "overige groothandel" op kop (19%), gevolgd door "tussenpersonen in de groothandel" (12%). Op de derde plaats komen "andere werkzaamheden in de bouw" (10%), gevolgd door "advies- en administratiewerkzaamheden" (5%) en "goederenvervoer" (5%), aldus de auteurs van het onderzoek.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team