Zoeken

Marokko: hogere subsidies voor gas en suiker in 2022

17 november 2021 - 15:00 - Economie

©

Uit gegevens over de lasten voor meel, suiker en butaangas tijdens de eerste negen maanden van het jaar in Marokko, blijkt dat de indicatoren voor de compensatie van deze eerste levensbehoeften in 2022 zullen toenemen in vergelijking met de prognose van de regering.

De prognoses van de regering voor de compensatielast in 2022 geven aanleiding tot bezorgdheid over de hoge kosten van de essentiële levensbehoeften, schrijft Les Inspirations Eco.

Lees ook: Marokko: verhoging subsidies butaangas en voedsel

De last zal volgend jaar verder toenemen, aldus de krant, gezien de subsidie voor butaangas de afgelopen maanden al explosief is gestegen. "Het gesubsidieerde aandeel van butaangas bedraagt meer dan 54%, met een piek van 64% van de reële prijs die voor de maand september 2021 werd berekend," aldus de Commissie.

Wat suiker betreft, merkt de krant op dat de steun voor suiker niet afneemt. Er wordt wel getracht om het percentage van de binnenlandse productie op te voeren, om zo het verschil in de suikerprijs te dekken. De gunstige situatie van de wereldmarktprijzen heeft evenwel het effect ervan op de compensatielast geneutraliseerd. De invoersubsidie is teruggebracht tot een restitutie ten gunste van de staat van 305 miljoen dirham.

Lees ook: Marokkaanse minister: enkel rijken profiteren van staatshulp

Wat granen betreft, kan het compensatiebedrag voor zachte tarwe en meel oplopen tot meer dan 1,4 miljard dirham, waarvan 428 miljoen dirham is uitgetrokken voor de subsidie van ingevoerde zachte tarwe sinds het begin van het jaar en tot medio mei 2021, dit is een stijging met 15%. "Deze sterke opleving is te verklaren door de inkrimping van de nationale productie als gevolg van het gespannen klimaat en de instrumenten die de regering heeft ingevoerd om deze activiteiten aan te moedigen", aldus het betoog van de Commissie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team