Zoeken

Marokko weigert politiek asiel aan ex-president van Jemen

7 december 2014 - 18:33 - Marokko

©

Marokko heeft politiek asiel geweigerd aan de voormalige president van Jemen, Ali Abdullah Saleh. Dat meldden Jemenitische media.

De VN-Veiligheidsraad zou aan Marokko hebben gevraagd om ex-president Saleh asiel te geven. Maar Saleh wordt in Marokko als persona non grata beschouwd. De VN gaat nu op zoek naar een nieuw land voor Saleh.

Arabische kranten berichtten kort na de sancties van de Veiligheidsraad tegen Ali Abdullah Saleh begin november, dat de voormalige sterke man van Jemen zijn toevlucht in Marokko zou zoeken.

Een paar dagen na de sancties van de VN had Washington financiële sancties en een reisverbod tegen Saleh besloten. Saleh heeft zelf nooit zijn ambitie verborgen om terug aan de macht te komen in Jemen. Hij heeft er nog steeds de steun van zijn partij en enkele legereenheden. Zijn zoon en enkele aanhangers hebben nog steeds belangrijke functies binnen het staatsapparaat.

De weigering van de Marokkaanse autoriteiten is dus begrijpelijk. Saleh bleef 22 jaar aan de macht in zijn land. Tijdens die periode was hij bovendien niet bepaald een vriend van Marokko. Hij onderhield veel nauwere betrekkingen met Algerije en Libië.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team