Zoeken

Leiders Egyptische moslimbroeders willen asiel in Marokko

19 september 2014 - 18:19 - Marokko

©

Enkele topleden van de Egyptische moslimbroeders die hun ballingsoord Qatar moeten verlaten, overwegen om asiel aan te vragen in Marokko. Sinds de machtsovername door het leger en de verkiezing van President Abdelfatah Al-Sisi in Egypte, is er in het land geen plaats meer voor aanhangers van de Moslimbroederschap.

Meerdere leiders van de broederschap zouden steun zoeken bij de Islamitische PJD-partij aan de macht in Marokko. Volgens Akhbar Al Yaoum hebben de Moslimbroederschap en de Marokkaanse partij altijd goede betrekkingen gehad.

Of Marokko de vooraanstaande Egyptische Moslimbroeders zal verwelkomen is nog niet zeker. Er is in ieder geval nog niet officieel gereageerd op de zaak. Deze brengt Marokko namelijk in een zeer delicate positie. Het koninkrijk onderhoudt nauwe betrekkingen met Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze twee landen steunen dan weer Abdelfatah-Al Sissi.

Aan de leiders van de Moslimbroederschap in ballingschap in Qatar, waaronder Amr Darrag, werd gevraagd om het Emiraat te verlaten nadat deze toenadering heeft gezocht tot Saoedi-Arabië.

In juni had Koning Mohammed VI de nieuwe Egyptische President Al Sisi gefeliciteerd met zijn verkiezing. Leden van de PJD hadden zijn verkiezing en de staatsgreep tegen Mohammed Morsi daarentegen sterk afgekeurd. Morsi was de eerste democratisch verkozen President van Egypte.

Bladna.nl