Zoeken

Ex-president Burkina Faso Blaise Compaoré in gedwongen ballingschap in Marokko

21 november 2014 - 11:24 - Marokko

©

Blaise Compaoré, voormalige president van Burkina Faso, is gisteren in ballingschap gegaan in Marokko. Dat kondigt het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan in een verklaring. Compaoré wordt vergezeld door zijn vrouw en leden van zijn familie.

De komst van Compaoré naar Marokko werd vorige week al vermeld in de media. Hij werd afgelopen maand afgezet en zocht toen toevlucht in Ivoorkust.

Er is weinig informatie beschikbaar over zijn gedwongen vertrek. Ook is het niet duidelijk wie een toestel heeft gecharterd voor Compaoré en zijn familie. Media berichtten vorige week dat de Ivoriaanse president een toestel van zijn persoonlijke vloot beschikbaar had gesteld.

Waar Compaoré zich in Marokko zal vestigen is ook nog niet bekend. Hoogstwaarschijnlijk wordt het Rabat, waar Compaoré enkele maanden geleden nog op vakantie was. Een tweede mogelijkheid is Marrakech, waar één van zijn vrienden een residentie heeft.

Marokko is al tientallen jaren een toevluchtsoord voor voormalige staatshoofden. In de jaren ’60 vestigde Mohamed Boudiaf zich in Kenitra, waar zijn familie nog steeds een residentie bezit. De Sjah van Iran ging in ballingschap in Marokko tijdens de Iraanse revolutie. Meer recent, in 2009, zocht de voormalige Guinese president ook zijn toevlucht in Marokko na een moordaanslag. Deze week sprak de Jemenitische pers over een mogelijke ballingschap in Marokko van ex-president Ahmed Saleh.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team