Zoeken

Marokko "pest" taxichauffeurs Melilla

11 oktober 2022 - 07:00 - Wereld

©

De voorzitter van Unitaxi Melilla, Mohamed Lamrani, veroordeelt de houding van de Marokkaanse douane, die de doorgang van taxi’s uit Melilla naar Marokko niet toelaat. Tijdens Operatie Marhaba mochten voertuigen uit Frankrijk en Andorra nochtans wel de grens oversteken.

Mohamed Lamrani stelt dat de Marokkaanse autoriteiten Melilla enkel willen dwarsbomen met deze aanpak. "Het is niet normaal dat taxichauffeurs uit andere landen worden bevoordeeld", bekritiseert hij. Hij zegt "dit beleid van Marokko ten aanzien van Melilla" niet te snappen.

Lees ook: Taxichauffeurs in Melilla willen in Marokko werken

De vertegenwoordiger van de taxi-chauffeurs in Melilla betreurt de huidige situatie. Taxi’s kunnen zelfs zonder klanten Marokko niet in. Vóór de grenssluiting van 2019 gingen ze naar Nador of Saïdia en keerden zonder problemen terug, maar nu "trekt niemand zich er iets van aan", verklaart Lamrani. Hij vraagt Marokko om de chauffeurs opnieuw met hun identiteitskaart de grens te laten passeren, zoals dat in 2019 het geval was.

In Melilla is de situatie vergelijkbaar met die in Sebta vóór de pandemie. Op dat moment mochten taxi’s Marokko niet in, zegt Lamrani. Francisco Manuel Toledo, voorzitter van de vereniging van taxichauffeurs van Sebta, bevestigt dit. Volgens hem is de situatie in de autonome stad niet veranderd. Hij hoopt op de oprichting van de commerciële douane, zodat taxi’s de grens kunnen oversteken en Marokko kunnen binnenrijden.

Lees ook: Marokkaanse diaspora hekelt lange wachttijden in Sebta en Melilla

In ieder geval is het "met de huidige toestand van de grens niet de moeite waard om naar Marokko te reizen", geven Lamrani en Toledo toe. Want "zelfs indien er weinig verkeer is, is de passage aan de grens erg moeilijk omdat Marokko uitgebreide controles uitvoert".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team