Zoeken

Marokko voorkomt overbevolking in gevangenissen

19 december 2021 - 23:00 - Marokko

©

De regering wil de voorlopige hechtenis terugdringen om overbevolking in de Marokkaanse gevangenissen te vermijden. Daartoe is een wetsontwerp ingediend.

Minister van Justitie Abdellatif Ouahbi antwoordde op vragen van parlementsleden die bezorgd zijn over de overbevolking in Marokkaanse gevangenissen. De nieuwe bepaling in het wetboek van strafrecht zal de overbevolking in de gevangenissen helpen verminderen.

Lees ook: Marokko: 44% gedetineerden zit in voorlopige hechtenis

Volgens officiële cijfers uit het jaarverslag van het Openbaar Ministerie bevindt meer dan 45% van de Marokkaanse gevangenen zich in voorlopige hechtenis. Over hun lot wordt echter beslist door de procureur des Konings, die afhankelijk van het soort misdrijf en de aard van de zaak, kan beslissen of verdachten op vrije voeten of in voorlopige hechtenis worden vervolgd, benadrukt de minister.

Lees ook: Bijna 85.000 gevangenen in Marokkaanse gevangenissen

"Om dit te verhelpen hebben wij een nieuwe wetgeving ingevoerd die de mogelijkheid zal beperken om verdachten vast te houden," zegt hij. Het nieuwe wetboek van strafrecht zal meer voorwaarden opleggen om verdachten in hechtenis te nemen. Uiteindelijk zal de hervorming de procureurs verplichten hun beslissingen te verantwoorden om gevangenen in hechtenis te nemen. "Rechters zullen de wettigheid van hun beslissing binnen 24 uur moeten verantwoorden als de advocaat van de verdediging in beroep gaat," zegt Ouahbi

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team