Zoeken

Een vrijhandelszone tussen Marokko en Israël?

18 januari 2021 - 14:40 - Economie

©

De Israëlische minister van Economie en Industrie, Amir Peretz, heeft op 10 december gezegd dat er, voortbordurend op de normalisatie van de banden tussen Israël en Marokko, een vrijhandelsovereenkomst tussen de twee landen moet komen.

"Een vrijhandelsovereenkomst is een belangrijk doel. We zullen een speciaal team instrueren om intensief en snel te werken aan de voorbereiding van een ontwerpovereenkomst die moet worden voorgelegd aan de Marokkaanse en Israëlische regeringen," zei Peretz in een interview met L’Economiste.

Volgens de Israëlische minister moet zo’n overeenkomst niet zorgen voor concurrentie tussen de economieën van beide landen, maar zouden ze elkaar daardoor aan kunnen vullen. Ook heeft Peretz gezegd dat Marokko kan profiteren van de Israëlische kennis op het gebied van watertechnologie en landbouw. Verder liggen er volgens de minister ook kansen voor een samenwerking in de automobielsector.

Peretz meent dat zijn land veel kan leren van de machtige Marokkaanse auto-industrie en maakt de geografische ligging, op het kruispunt van Europa, Afrika en de Arabische wereld, het koninkrijk extra interessant voor Israëlische bedrijven. Duizenden Israëlische zakenlieden zijn om deze redenen van plan om in de komende maanden Marokko te bezoeken.

De Israëlische minister opperde ook het voornemen om samen met Marokko joint ventures op te zetten om activiteiten in Palestina, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten te ontplooien. Voor het opzetten van deze projecten kondigde hij aan dat hij "zeer binnenkort naar Marokko gaat met een delegatie van Israëlische zakenlieden die hun Marokkaanse tegenhangers zullen ontmoeten".

Bladna.nl