Zoeken

Heropening grenzen: cruciale ontmoeting tussen Spanje en Marokko

7 juni 2022 - 20:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Spaanse en Marokkaanse delegaties moesten vandaag bijeenkomen in Madrid om het proces van de heropening van de grenzen af te ronden en de nieuwe voorwaarden voor het verkeer van personen en goederen in Sebta en Melilla op te stellen.

Tijdens de bijeenkomst zou uitvoering worden gegeven aan de in de gezamenlijke verklaring van 7 april gedane toezeggingen, die met name betrekking hebben op de "normalisering van het verkeer van personen en goederen via de douane- en controlesystemen voor personen", aldus het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in een door RTVE aangehaalde verklaring.

Lees ook: Marokkaanse douane verbiedt smokkel naar Sebta en Melilla volledig

Op 11 mei had de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares na een ontmoeting met zijn Marokkaanse ambtgenoot Nasser Bourita in Rabat, aangekondigd dat de heropening van de grens tussen de twee landen "op een ordelijke en geleidelijke wijze" zou plaatsvinden. Op 17 mei, enkele dagen later, werden de grenzen van Sebta en Melilla met Marokko heropend voor burgers van de Europese Unie.

De tweede fase van de heropening was op 31 mei gepland. Op die dag mochten grensarbeiders die hun papieren in orde hadden, de grens over. In werkelijkheid is deze tweede fase niet in werking getreden omdat de Spaanse autoriteiten administratieve moeilijkheden ondervonden bij de afgifte van de documenten.

Lees ook: Sebta en Melilla: smokkelverbod veroorzaakt onvrede

Zondag heeft Marokko ook Operatie Marhaba 2022 gelanceerd, waaraan dit jaar ook de Spaanse havens deelnemen. De operatie was al twee jaar opgeschort wegens de gezondheids- en diplomatieke crises. De zomeroperatie loopt tot 15 september.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team