Zoeken

Marokko bouwt 1800 km nieuwe snelwegen

15 augustus 2014 - 15:08 - Marokko

©

Binnen vijftien jaar zal het snelwegennetwerk in Marokko ruim 1800 kilometer langer zijn. Het grootschalig project werd enkele dagen geleden tijdens een Parlementszitting aangekondigd door de Marokkaanse minister van Verkeer Aziz Rebbah.

Marokko heeft momenteel 1500 kilometer snelwegen. Volgend jaar neemt dit aantal toe tot 1800 kilometer, met de opening van de bypassweg van Rabat (41 km) en de snelwegen El Jadida-Safi (141 km) en Berrechid-Beni-Mellal (115 km). Een nieuwe snelweg tussen Khouribga en Beni Mellal is sinds afgelopen mei open.

Waar de 1800 km nieuwe snelwegen komen is voor het moment nog niet bekend. In Marokko wordt er sterk gespeculeerd over de aanleg van een nieuwe snelweg tussen Marrakech en Fez. Het zou één van de eerste projecten van het nieuw snelwegenplan van minister Rebbah zijn. Wordt deze snelweg aangelegd, dan zal het naar verwachting via Beni-Mellal lopen, waar een verbinding komt met de snelweg naar Berrechid en Casablanca. Vanuit Beni-Mellal overweegt de regering de snelweg tot Fez via El Ksiba, Khénifra, Mrirt en Azrou te laten lopen. Een minder waarschijnlijke mogelijkheid is dat het tracé loopt via El Hajeb en Meknes.

Er is ook al een aantal jaren sprake van de aanleg van een snelweg vanuit Fez-Meknes naar het noorden van Marokko, namelijk Tetouan of Tanger. Een nieuwe route naar Tetouan zou via de nationale wegen N4 en N13 lopen, langs Ouezzane en Chefchaouen. Als de autosnelweg vanuit Meknes begint, dan wordt er mogelijk gekozen voor een tracé langs Sidi Slimane en Sidi Kacem, waarna de snelweg zou buigen naar de reeds bestaande A1 tussen Rabat en Tanger.

Snelweg naar Rabat

Meer details verwacht

Voor nu zijn deze tracés enkel nog geruchten. Pas eind dit jaar zal het Marokkaanse ministerie van Verkeer meer details geven over dit gigantisch project, dat waarschijnlijk voor verrassing zal zorgen.

Bouwbedrijven in Marokko kijken reeds uit naar de lancering van deze 1800 kilometer lang project. Zij hopen dat de regering de aanbestedingen aan Marokkaanse bedrijven zal gunnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team